Vi ses nästa år! | Sesam

Krönika


Matti Ridenfeldt
Sesam

Vi ses nästa år!

Så fort ett år går. 2015 har ju knappt börjat. Nu är det redan slut. Fast det har också hunnit hända mycket. Både i politiken och i det lilla. Det här är det sista numret av Sesam för i år. Nu tar vi semester över jul och nyår.

I år har vi skrivit mycket om flyktingar och migrations-politik. De flesta tidningarma har skrivit om det. Många människor är på flykt från krig, våld, förtryck och fattigdom. Sveriges regering lovade först att vi inte ska bygga murar mot världen. Sen stängde de gränserna och tog bort de permanenta uppehållstillstånden. Den här veckan skriver Sara Hasbar om id-kontrollerna vid gränserna. Den senaste nyheten är att de som åker tåg mellan Köpenhamn i Danmark och Sverige måste kliva av tågen. De ska gå igenom en id-kontroll innan de får åka vidare. Det här kommer hindra människor från att söka asyl i Sverige, människor som har rätt att söka asyl. Men det kommer också att hindra människor som är svenska medborgare och som arbetar i Danmark. Så är det när man bygger murar. De stänger inte bara ute människor, de stänger också inne människor.

Vi har också skrivit mycket om att många frivilliga hjälper flyktingar som kommer. De lagar mat, ger vård och ordnar en säng för natten. Andra engagerar sig i att hjälpa dem som kommit att hitta sin plats i samhället. De blir fika-kompisar, lär ut svenska och hjälper till med läxor. Små handlingar kan betyda så mycket.

Nästa Sesam kommer ut den 7 januari 2016. Då kommer tidningen på en torsdag. Det beror på att onsdagen är en helgdag. Gott nytt år önskar vi på Sesam alla våra läsare!

Ordlista

engagera –r –de –t de engagerar sig = de bryr sig om något och gör saker för att något ska hända

fattigdom –en = när man har för lite pengar för att t ex kunna äta, bo bra och gå till doktorn om man är sjuk

förtryck –et – = när någon inte är fri och lika mycket värd som andra

handling –en –ar = något som man gör

© 2019 Sesam