En jul med hela familjen | Sesam
Sara Hasbar

Krönika


Sara Hasbar
Sesam

En jul med hela familjen

Nu är det snart jul. Jag har alltid tyckt om julen. Jag brukar fira jul med min familj, hemma hos min mor. Då brukar vi fira en jul som nog är ganska typiskt svensk.

Vi äter julmat, ger varandra några julkappar och sätter på teven klockan 15, när det är dags för Kalle Anka. Min mor har alltid ordnat med en julgran, som är pyntad med glitter, julänglar och andra vackra prydnadssaker. En del har vi syskon gjort när vi var barn.

Kanske kommer min ex-pojkvän att hälsa på och äta julmat med oss också. Det har han gjort tidigare år och det är jag glad för. Jag tycker att det är roligt när man kan fortsätta ha en bra kontakt med sin tidigare partner, även om man inte är ett par längre. För mig känns min tidigare pojkvän som en del av min familj, och så tycker jag att det kan vara. Vem säger egentligen att en familj måste se ut på bara ett och samma sätt?

I år planerar jag och min syster att bygga ett pepparkaks-hus på julen. Det har jag aldrig gjort förut, så det blir första gången. Det är tur att vi kan ta hjälp av Sesam! I det här numret har min kollega Matti skrivit om hur man kan bygga pepparkakshus. Eller båtar och städer, eller vad man nu vill bygga.

En annan sak som jag vill prova för första gången är bytes-dagar för julklappar. Där kan man lämna in saker som man vill ge bort och hämta lika många saker som man lämnade in. Kanske kan man hitta fina saker där som man vill ge bort på julafton. I dag tänker allt fler människor på miljön. Och det är klart att det är bättre för miljön att köpa saker som är begagnade än sådana som är helt nya.

På tal om miljön så har klimat-avtalet mellan världens länder blivit färdigt nu. Det är mycket information och lite svårt att skriva om på lätt svenska. Men vi har gjort vårt bästa för att berätta om de senaste nyheterna om det.

Trevlig läsning!

Ordlista

begagna/d -t -de = som någon har använt förut, som inte är ny

bytesdag -en -ar här: när en grupp personer träffas och byter saker eller begagnade kläder med varandra

© 2019 Sesam