Fråga oss


Sesam

Kan man ändra i ett äktenskapsförord?

Jag undrar hur man skaffar ett äktenskapsförord. Och vad gör vi om vi inte vill att det ska gälla längre? Eller om vi vill ändra något i det?

Svar: Ni registrerar äktenskaps-förordet hos Skatteverket. Först skriver ni själva ner på ett papper vad ni vill ska gälla. Det finns ingen särskild blankett ni måste använda, eftersom förorden kan se ganska olika ut. Vissa pratar med en jurist för att få hjälp att skriva det, men det måste man inte göra. Ni ska båda skriva era personnummer och skriva under äktenskapsförordet. Sedan skickar ni originalet till Skatteverket (de skickar tillbaka originalet när de har registrerat det). Ni skickar det till: Skatteverket, Äktenskapsregistret, 871 87 Härnösand. Ni betalar också en avgift på 275 kronor till Skatteverket. Skatteverket registrerar sedan ert äktenskapsförord i äktenskaps-registret. Då börjar det gälla.

Om ni vill ändra något i förordet skriver ni ett nytt förord och skickar det till Skatteverket. Det förord som Skatteverket har fått in och registrerat sist gäller. Ni kan även skriva i ett nytt förord att ni ska dela på allt och att tidigare förord inte gäller.

Lycka till!

Ordlista

egendom -en -ar = något som en person äger, till exempel en lägenhet eller bil

original -et - = något som är äkta och som man kan kopiera

äktenskapsförord -et - = ett avtal som innebär att ett gift par inte delar på alla pengar och saker om de skiljer sig. Istället skriver de att till exempel den ena personens egendomar bara är hennes om de skiljer sig

äktenskapsregist/er -ret -er = ett register hos Skatteverket där bland annat äktenskapsförord blir registrerade

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu