Ska jag läsa tidningen i dag med? | Sesam

Krönika


Marie-Chantal Long
  • Marie-Chantal Long
    Marie-Chantal Long.
Sesam

Ska jag läsa tidningen i dag med?

Så mycket händer just nu, i Sverige, i Europa, i världen: krig, terror. Jag konsumerar nyheter, i papperstidningar, på teve, på webben.

Jag blir upprörd över det som jag läser, ibland riktigt arg, ibland riktigt ledsen.

Jag läser om rädda människor som flyr kriget och inte alltid får skydd hos oss. Jag läser om en ung flykting som hämtas av den svenska polisen och sedan släpps fri, för det var ett misstag: han var inte terrorist.

Jag läser om unga, mörkhåriga och skäggiga män, som märker allas blickar när de åker tunnelbana i Stockholm med sin träningsväska. De måste visa upp sina träningskläder och sin blöta handduk för misstänksamma medpassagerare, som inte ens ber om ursäkt efteråt.

Jag läser om kvinnor i slöja och långklänning som får skäll och hot när de går på gatan, köar i mataffären eller leker i parken med sina barn.

Jag tänker på min egen son, som har fått sydländska gener och är lika mörkhårig och skäggig som sin morfar och sin morbror. Jag är rädd för att någon misstänksam skriker åt honom att öppna träningsväskan och visa innehållet, när han åker tunnelbana hem efter ett besök på gymmet.

För första gången på 35 år känner jag att någon kan misstänka mig eller min son, bara för att vi kommer någon annanstans ifrån. Jag vill be min son om ursäkt för att han fick dessa sydländska gener, det som gör honom till en möjlig terrorist i folks ögon.

Rädslan förstör det mänskliga hos oss. Jag är också rädd för andra. Orkar inte läsa tidningen just i dag. Kanske i morgon.

Ordlista

innehåll –et = det som finns inne i något

misstag –et – = att man har gjort fel

misstänksam –t –ma = som har misstankar om något

märk/a –er –te –t = ser

mörkhårig –t –a = som har mörkt hår

skäll –et få skäll = få höra att man har gjort fel, av någon som är arg

sydländsk –t –a = från ett land som ligger söderut, ofta menar man södra Europa

© 2019 Sesam