Fråga oss


  • När man köper en bostadsrätt betalar man en avgift varje månad till bostadsrättsföreningen.Foto: Hasse Holmberg/TT
Sesam

Varför betala månadsavgift för köpt lägenhet?

Jag har en fråga om fastighets-priser och avgifter. Jag vill köpa ett eget hus eller lägenhet. Men när jag tittar på priset för en lägenhet, ser jag att man betalar en månads-avgift efter att man har köpt lägenheten. Vad är det? Är det en skatt eller avgift för underhåll? Ingår värme, vatten och el i den avgiften? Det brukar ingå i hyran om man hyr en lägenhet. Om man köper en villa, finns det en sådan avgift för den också?

Svar: Det du skriver om är en lägenhet som är en bostads-rätt. När du köper en bostadsrätt köper du rätten att använda en lägenhet i en bostadsrätts-förening. Men du äger alltså inte själva lägenheten. Du blir istället medlem i en bostadsrätts-förening och alla medlemmar äger tillsammans hela fastigheten. I fastigheten ingår marken och husen med bostäderna. Där ingår också soprum, tvättstugor, garage och annat som finns på området. Den månads-avgift som du betalar går till föreningen. De pengarna använder föreningen till att reparera och sköta om allt som finns på fastighetens område. Det är alltså ingen skatt, utan en avgift för underhåll. Vad som ingår i månads-avgiften är olika i olika föreningar. Men vatten ingår alltid och värme ingår nästan alltid. El brukar inte ingå. Men el brukar inte ingå i hyran för en hyres-lägenhet heller.

Nej, du betalar ingen månads-avgift för en villa som du äger. Du äger villan och betalar underhåll för den själv. Däremot betalar du en fastighets-avgift varje år. Det är en skatt som alla fastighetsägare betalar till Skatteverket en gång om året. Den betalar du inte om du har en bostads-rätt. Då betalar föreningen den.

Det kan vara bra att veta att det också finns något som heter ägar-lägenheter. Då äger du lägenheten och kan bestämma över den själv, till exempel om du vill hyra ut den. Man kan säga att det innebär mer frihet, men också mer ansvar än en bostadsrätt.

Det är ett ganska nytt sätt att bo, som bara har funnits i Sverige sedan 2009. Också om du har en ägarlägenhet är du med i en förening, tillsammans med andra som har ägarlägenheter i samma hus. Också då betalar du en avgift till föreningen för att ta hand om fastigheten. Men i de flesta fall är avgiften lägre än i en bostadsrättsförening. Men du betalar fastighetsavgift för lägenheten, precis som för ett hus. Ägarlägenheter är ännu ovanliga i Sverige. I andra europeiska länder är de vanligare.

Ordlista

avgift -en -er = pengar som man betalar, till exempel för att få något eller bli medlem i en förening

fastighet -en -er = ett hus eller en byggnad som någon äger

fastighetsavgift -en -er här: en skatt som alla som äger en fastighet betalar varje år

in/gå -går -gick -gått värmen ingår i hyran = priset för värmen är en del av priset för hyran

månadsavgift -en -er = en avgift som man betalar en gång i månaden

underhåll -et = skötsel av något, så att det fungerar bra och ser fint ut

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu