• Militärer vaktar på Grand Place i Bryssel. Säkerheten har skärpts i Belgien.FOTO: Geert Vanden Wijngaert/TT
Sesam

Polisen letar efter terrorister i Belgien

Det är mycket spänt i Belgien. Säkerhetspolisen tror att några planerar att göra en liknande attack i Brussel som den i Paris.

Förra veckan höjde den belgiska säkerhetspolisen nivån på terrorhot i landet. Nu ligger det på den högsta nivån. Myndigheterna stängde skolor och tunnelbanor. De sa att folk skulle undvika platser i Bryssel där det är många människor. Säkerhetspolisen tror att några planerar att göra en liknande attack i Brussel som den i Paris.

Flera av terroristerna som utförde attackerna i Paris den 13 november kom från Belgien. En av dem lever fortfarande. Det är mannen som körde de tre terroristerna till attackerna i Paris. Nu letar polisen efter honom.

Efter attackerna blev mannen hämtad av vänner. De körde honom till Belgien. Polisen har gripit hans vänner. De kommer att bli åtalade för inblandning i terrorism.

På söndagen kontrollerade polisen en bil på väg till Tyskland. De misstänkte att mannen fanns i bilen. Men det var inte han.

Under helgen har polisen letat efter vapen och sprängämnen i flera lägenheter i Belgien. De säger att de inte har hittat något sådant. På söndagen grep de 21 personer. Efter förhör släppte polisen 17 av dem. En av de som inte har släppts än kommer att åtalas för inblandning i terrorattackerna i Paris.

Ordlista

inblandning –en –ar = att vara med i

liknande = som är lik

misstänk/a –er –t = tro att något kan vara på ett visst sätt

spän/d –t –da här: det är spänt = folk är rädda och oroliga

und/vika –viker –vikte –vek, har undvikit = låta bli

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu