• En tyst minut i Rennes i västra Frankrike. I måndags höll man en tyst minut i både Frankrike och andra länder för att hedra offren.
Sesam

Frankrike – ett land i sorg

Frankrike är ett land i sorg. På tisdagen hade 129 personer dött i fredagens terrorattacker i Paris. Islamiska staten, IS, har tagit på sig skulden för attacken.

Terrorattackerna hände på sex olika platser i Paris. De hände nästan samtidigt, mellan klockan 21.20 och 21.49 på fredagskvällen. Den första attacken hände vid fotbolls-arenan Stade de France, där Frankrike och Tyskland spelade fotboll mot varandra. Först sprängde en man en bomb nära en ingång till arenan. Mannen själv och en person som gick förbi dödades. Några minuter minuter senare sprängde två andra personer två bomber på andra platser nära arenan. Men bara terroristerna själva dog i explosionerna. I dag finns det uppgifter om att minst en av männen hade en biljett till matchen. Man tror att han blev stoppad i säkerhets-kontrollen och därför sprängde bomben utanför arenan istället. Men i dag vet man inte säkert vad som hände.

Ungefär samtidigt blev en restaurang, två barer och två kaféer på olika platser i Paris attackerade. Terroristerna gick in på ställena och sköt mot människorna var där. Vid ett av kaféerna utlöste en person en bomb, men dödade bara sig själv. Flest människor blev mördade på en konsert med det amerikanska bandet Eagles of Death Metal. Tre män, utan masker för ansiktet, gick in på konserten och började skjuta mot publiken. Sedan tog de människorna i lokalen som gisslan.

– Det var ett blodbad. De sköt hela tiden i nästan 15 minuter, säger vittnet Julian Pearce, enligt tidningen Aftonbladet.

Minst 89 personer blev dödade på konserten. Många var ungdomar som kom från olika delar av världen. Två av männen sprängde sedan sig själva när polisen kom. Den tredje blev skjuten av polisen.

Islamiska staten, IS, har sagt att de är skyldiga till attackerna. De säger att det är en hämnd för Frankrikes attacker mot IS i Syrien.

Sju av gärningsmännen blev dödade under fredagskvällen. Sex av dem dog när de sprängde sina bomber. Den sjunde blev skjuten av polisen. Polisen har också gripit sju personer i Belgien, som är misstänkta för att vara inblandade i attackerna. Flera av terroristerna var franska medborgare, men bodde i Belgien. Minst en av dem ska ha varit i Syrien och stridit för IS. I dag tror polisen att en grupp IS-män från olika länder planerade attacken. De tror också att gruppen hade sin bas i Belgien. Den man som är misstänkt för att ha planerat attackerna kommer från Belgien. Han är 27 år och har varit i Syrien och stridit för IS. Polisen letar nu efter honom och en man till, som ännu inte är gripen.

Ordlista

blodbad -et - = när många människor blir dödade på samma gång

fotbollsaren/a -an -or = plats där man spelar fotboll

gisslan - - = personer som någon har tagit till fånga och hotar att döda

vittne -t -n = person som ser något, t ex ett brott, och kan berätta om det

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu