Mässa om äventyr i fantasin | Sesam
  • Det är fullt av unga killar som sitter och spelar på mässan. De är helt koncentrerade på sina skärmar.
  • En del har klätt ut sig till karaktärer från filmen Star Wars. Många barn kommer fram till dem och vill hälsa.
  • Friends arena är full av folk som ser på det som säljs och visas.
  • SwedenSteven, Voidberry, Techmon och Christina. De tre första är skärmnamn som de har när de är på forum eller spel. De tycker om mässan för att det finns många spel och mycket anime.
  • På mässan tävlar man i esport, elektronisk sport. Här syns ett lag som spelar dataspelet Battlefield mot ett annat lag.
  • Mässhallen är fylld av montrar med serieböcker, figurer och leksaker.
  • Cosplay är att klä ut sig karaktärer från film, dataspel eller tecknade serier.
Sesam

Mässa om äventyr i fantasin

Friends arena i Solna är stort. Inne i den stora hallen kan man ha stora konserter och fotbollsmatcher. Idag är det istället mässan Comic Con Gamex som handlar om tecknade serier, film, dataspel och tv-spel.

Mässhallen är fylld av montrar och bord. Många barn och tonåringar går mellan borden, men också många vuxna. På borden finns serieböcker, figurer och leksaker. På andra platser i den stora hallen kan man se film, spela spel eller köpa tecknade serier. I hallen ekar högtalarröster som kommenterar tävlingar i dataspel. Comic Con handlar om fantasi. Om äventyr i spännande världar som inte finns på riktigt.

På mässan kan man också träffa personer som är kända för att ha ritat tecknade serier eller varit med i filmer. På ett ställe står massor av barn med sina föräldrar för att fota sig bredvid någon som gör filmer och lägger upp på youtube.

Överst i den stora hallen hänger en väldigt stor skärm som visar reklamfilmer för dataspel och film.

Många är utklädda till kända karaktärer från film eller dataspel. Alien, StarWars-soldater och skurkar. Det kallas cosplay och de har ofta lagt ned mycket tid på att likna karaktären. Många vill hälsa på dem som klätt ut sig eller ta ett fotografi.

Christian Kullman är projektledare för Comic Con Gamex. Han berättar att mässan först bara handlade om dataspel. Förra året tog de med annat, som tecknade serier och film. Det året besökte 30 000 personer mässan. I år är mässan ännu större. De har mer plats och han hoppas att det kommer 40 000 personer i år. Det är inte omöjligt att de når det målet, för trängseln är stor mellan borden.

– Mässor som handlar om populärkultur blir allt större. Det är en sorts mässa som alltfler människor går på.

Namnet ”Comic Con” är från Comic Con i San Diego USA. Det är en mässa som startade på 70-talet. Den handlade då mest om serier, ”comics” som det heter på engelska.

– Comic Con är ett gammalt ord och det säger inte vad det är. Nu handlar Comic Con om all slags populärkultur som film, spel och tecknade serier. Om cosplay och om e-sport, när man tävlar i dataspel.

Ordlista

hall –en –ar = ett väldigt stort rum

mont/er –ern –rar = ett rum som man bygger upp av lösa väggar på en mässa

mål –et – = något som man arbetar för att nå

mäss/a –an –or = en stor utställning där många visar upp saker

trängs/el –eln –lar = att det är många människor på samma ställe

projektledare –n – = här: den som arbetar med att ordna allt runt mässan

skurk –en –ar = en person som har gjort något olagligt eller elakt

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam