Recension


Kokbok
Den nya husmanskosten
Författare: Paul Svensson
Förlag: Norstedts förlag
***
Kokbok
Mormors mat - hundra år av husmanskost
Författare: Maria Holm
Förlag: Lava förlag

  • Maria Holm har samlat ihop recept från sin mamma, mormor och mormors mor i en bok.
  • Mormors mat – hundra år av husmanskost är en trevlig bok som innehåller alla de klassiska recepten, tycker Sesams recensent.
  • Paul Svensson tar husmanskosten ett steg vidare i sin bok Den nya husmanskosten.
Sesam

Husmanskost: Både tradition och framtid

Husmanskost är mat med traditioner. Sesam läser två böcker som lagar husmanskost på lite olika sätt.

Bok

Husmanskost är gamla traditionella rätter, som till exempel kalops, rotmos eller grönsaks-soppan Ängamat. Det passar ofta ganska bra in i dagens sätt att tänka på miljön, eftersom man lagar maten av ingredienser som är närproducerade och i säsong. Det går mycket trender i mat. Men husmanskosten är fortfarande stark i Sverige.

Maria Holm vill bevara en tradition. Hon har fyllt kokboken Mormors mat med recept som hon har fått av sin mamma Kerstin, mormor Sonja, och gammelmormor Cecilia. Ett kapitel berättar om traditionell mat vid påsk, midsommar och jul.

Bilderna i boken är i gammal 50-talsstil. De knyter an till en tid i svensk historia med mycket tro på framtiden. Sveriges ekonomi gick mycket bra. Man arbetade för att alla skulle ha mat på bordet, tak över huvudet och vara hela och rena. Allt var inte bra, naturligtvis. Det fanns fortfarande en stark hierarki i samhället och det var svårt att vara avvikare.

Men det var en trygg tid. Och det är en tid som många i Sverige tycker om. Även människor som inte var födda då. På samma sätt kan husmanskost skapa trygghet i en otrygg tid.

Boken är både mycket snygg och trevlig att läsa. För den som inte vet mycket om den svenska husmanskosten hade det varit bra med foton av maten också. Jag kan inte komma på en enda husmanskost-rätt som saknas i boken. Recepten är skriven på ganska lätt svenska. De bitar som berättar om mathistoria är svårare.

Kocken Paul Svensson blickar mer framåt i sin kokbok Den nya husmanskosten. Han har lagar en mer modern humanskost och har en ny idé om hur man kan planera maten. Dag ett lagar man en mer traditionell rätt. Man sparar lite av ingredienserna till dag två. Då lagar man en rätt som har tagit smak av andra länders kök. Ena dagen blir det rotmos med fläsklägg. Nästa dag blir det en asiatisk hotpot med ingefära, skogssvamp och korander. På det här sättet blir det både gott, flera maträtter av samma ingredienser och man kastar inte mycket. Det är bra för miljön. Experimentera med resterna, skriver Paul Svensson.

Hans sätt att laga husmanskost följer trender lika mycket som traditionerna. Det ser både snyggt och gott ut på fotona. Recepten är skrivna på ett lättare språk än resten, precis som i Maria Holms bok. Fotona gör boken bra för den som tittar in i den svenska husmanskosten för första gången.

Avsnitten i boken utgår från typiska kryddor och ingredienser, som mat med kål, dill och pepparrot. En annan rolig sak i boken är att det finns en guide till olika sorters kål, lök och potatis. De ingredienserna kan man se som basen i den gamla svenska maten.

En tradition som både Paul Svensson och Maria Holm slår ett slag för är söndags-steken. På söndagen samlades hela familjen och åt lunch eller middag tillsammans. En stor bit kött hade fått steka långsamt i ugnen. Ofta åt man små fina potatisar, kokta grönsaker och en sås med grädde till.

Ordlista

avvikare –n – = någon som inte är som normen eller som det som är det vanligaste

blicka –r –e –t = titta

fläsklägg –en –ar = del av grisben,som har svålen (grisens hud) kvar på köttet. Den är ofta saltad eller rökt

gammelmor/mor –moder –mödrar = mormors mor

kalops –en –er = en rätt där man har kokat kött i bitar länge

koriander –n = en grön ört som smakar ganska skarpt och som parfym, som används mycket i asiatisk mat

närproducera/d –t –de = som man säljer nära platsen där den har odlats eller tillverkats

rotmos –et - = ett mos av kokt potatis, kålrot och morot

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Röster från tidningsnotiserna

Recension

Emanuel Sidea och Nergra Efendic har skrivit två läsvärda böcker som tar avstamp i Syrien och i Jugoslavien. Det är insiktsfulla röster som berättar om människorna bakom tidningsnotiserna om flyktingar och krig.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu