Vi behöver varandra | Sesam

Fördjupning


8729
Sesam

Vi behöver varandra

Ungefär 100 000 invandrare om året behöver Sverige. Annars kan vi inte behålla välfärden. Det skrev Arbetsförmedlingen i en rapport i början av året.

Nu arbetar människor hårt i alla delar av samhället med att ta emot flyktingar. Systemet knakar. Många är oroliga. Ska Sverige klara av detta? Regeringspartierna och fyra partier i riksdagen har kommit överens om en hårdare flyktingpolitik. Bland annat inför de tillfälliga uppehållstillstånd.

Jag tror att det är fel väg att gå. Kanske kommer det att göra så att några flyktingar väljer att inte komma hit. Men det kommer att vara ett hinder för integrationen för dem som kommer hit. Och det kommer att öka arbetet för Migrationsverket.

Nu kommer många från Syrien. Många har utbildning inom yrken där det är brist på utbildad personal i Sverige. De behöver få hjälp att komma igång i Sverige. Sedan behöver de en chans att visa vad de kan på arbetsmarknaden. Det är de invandrarna som Arbetsförmedlingen tänker på när de skriver sin rapport.

Men det kommer också flyktingar som inte har någon utbildning alls. De måste också få hjälp att komma igång.

Flyktingarna behöver också få läka sina sår. Både de som sitter i kroppen och de som sitter i själen. Det sliter på kroppen att fly och flyktingar löper högre risk att bli sjuka.

Jag tänker ofta på ordet integration. Att vi tänker att de som kommer hit ska anpassa sig. Men de som redan bor här och samhället ska också anpassa sig efter de som kommer. Hur ska det gå till? Det pratar vi knappt om.

Det svenska samhället måste ställa om. Vi kan göra det till vår viktigaste industri att hjälpa varandra. Sverige behöver ju fler människor. Vi behöver människor med olika idéer, erfarenheter och talanger. Vi behöver ett samhälle där människor får vara olika, men där vi också ser att vi är lika varandra. Då får vi ett kreativt samhälle, där folk kommer på idéer som gör livet bra för alla.

Vi behöver inte fler saker. Vi behöver varandra. Så enkelt är det. Och det är den största utmaningen för oss alla just nu.

Ordlista

knaka –r –e – = göra ljud som visar att något går sönder

knappt = nästan inte

ställ/a –er –de –t här: ställa om = förändra sig, arbeta på ett nytt sätt

välfärd –en = att människor mår bra, har mat och någonstans att bo

Rekommenderade artiklar

Baka polkagriskakor

Krossa polkagrisar och blanda ner i kakdegen. Sen kan du servera härliga och sega polkagriskakor till fikat.

© 2019 Sesam