Tips till dig som är sugen på skogens guld | Sesam
Sara Hasbar

Fördjupning


Sara Hasbar
  • Både vit flugsvamp (på bilden) och andra sorters flugsvamp är mycket giftiga för människor. Giftet kan leda till skador på njurar, lever och andra organ. De kan till och med leda till döden. Det är extra viktigt att veta hur de ser ut, eftersom den vita flugsvampen liknar champinjonen, en svamp som är vanlig att äta.
  • Kantareller, champinjoner och i bakgrunden ostronskivling. De svamparna är vanliga att plocka i svenska skogar.
  • Det finns flera myter om giftiga svampar. En myt är att om ett djur kan äta en svamp så är den inte giftig för människor heller. Men så är det inte. Kor kan till exempel äta vit flugsvamp, men för människor är den dödligt giftig.
  • Det är roligt att gå ut i skogen och leta efter svamp. På bilden syns en svamp som heter karljohan. Det är en vanlig matsvamp i Sverige.
  • Den röda flugsvampen är mycket giftig för människor.
  • Det är bäst att lägga svampen i en korg. Om man lägger dem i en platspåse bildas det lätt bakterier där.
Sesam

Tips till dig som är sugen på skogens guld

Många tycker om att plocka svamp på hösten. Sesam tipsar därför om saker som är bra att veta för den som vill ge sig ut i skogen. Det finns till exempel flera giftiga svampar i de svenska skogarna.

I Sverige är det populärt att gå ut i skogen och plocka svamp på hösten. Då är det säsong för många av de svampar som vi kan äta. Det är roligt att gå ut i skogen i jakt på svamp. Den som har tur kan komma hem med flera kilo bra svamp. I Norden finns det över 10 000 olika sorters svampar. Ungefär 100 av dem är bra för oss att äta. Då menar man att de inte är giftiga för oss i Sverige, och att de har en smak som många tycker om. De flesta svampar är inte giftiga för människor. Men det finns de som är väldigt giftiga för oss. En del av dem liknar de svampar som vi kan äta, så det gäller att veta vilka man kan plocka. En vanlig orsak till att man blir förgiftad av svamp är att man har förväxlat en giftig svamp med en ofarlig. Vi på Sesam vill därför tipsa om några saker som kan vara bra att veta innan man går ut på jakt efter svamp.

Tänk på att svampar är känsliga. Det finns bakterier och mögel-svampar redan i svampar som ser friska ut. Det är vanligare att bli sjuk av ätliga svampar som har blivit dåliga, än att bli förgiftad av giftiga svampar.

Plocka bara svampar som du känner igen och vet är ätliga. Om du känner dig osäker: plocka inte svampen.

Ta bara svamp som känns fast och frisk.

Lägg inte svampen som du plockar i en plastpåse. Där kan det lätt utvecklas bakterier. Lägg dem i en korg istället.

Skär bort allt som ser ut att vara angripet av insekter.

Svampar är känsliga och man ska därför ta hand om dem direkt efter att man har plockat dem. De klarar att stå i kylskåp i max några timmar. Det är bra att tillaga svampen samma dag som man plockar den. Annars finns det olika sätt att ta hand om dem på, som gör att de håller längre. Några bra metoder är: torkning, djupfrysning och konservering.

Ät aldrig svamp som du plockar i skogen utan att först tillaga den.

Läs ”De giftigaste svamparna i Sverige”. Den finns på Giftinformationscentralens hemsida. Du kan ladda ner broschyren via webbadressen www.giftinformation.se. Den finns på 29 olika språk.

Lär dig hur de giftigaste svamparna i Sverige ser ut. Några av dem är: vit flugsvamp, lömsk flugsvamp, toppig giftspindling och gifthätting.

Lita inte på gamla svampböcker. Läs en modern svampbok!

Tror du att du kanske har ätit en giftig svamp? Ring Giftinformationscentralen och fråga vad du ska göra. Deras telefonnummer är: 08-33 12 31. Men om det är akut ska du ringa 112.

Ordlista

akut -a = som man genast måste göra något åt (t ex för att man är mycket sjuk)

förväxla -r -de -t = tro att något är detsamma som något annat (t ex för att de liknar varandra)

konservering -en = när man lägger mat i t ex helt täta burkar så att den håller sig längre

myt -en -er = något som inte är sant, men som många tror på ändå

säsong -en -er = en speciell tid när något finns eller händer, t ex på hösten eller sommaren

Rekommenderade artiklar

Svenska traditioner till påsk

Varför äter vi så mycket ägg under påsken? Och vad ska folk göra med de där färgglada fjädrarna egentligen? Sesam berättar om svenska påsktraditioner.

© 2019 Sesam