Tusentals frivilliga hjälper flyktingar | Sesam

Fördjupning


8729
  • Viljan att hjälpa är stor. Många har skänkt kläder, mat, mediciner, leksaker och sängkläder till olika boenden för transitflyktingar. Men att sortera, hålla ordning på sakerna och dela ut dem är ett stort arbete.
  • Najma Mohamed är en av dem som startade boendet på Nobelberget. Hon säger till Svenska dagbladet att flyktingarna är tacksamma för hjälpen. ”En man delade ut rosor till alla volontärer”, berättar hon.alla FOTOn: Anders Wiklund/TT
  • Bland de frivilliga på Nobelberget fanns även personer som kunde ge läkarvård och juridisk hjälp.
  • Nobelberget hade plats för 500 boende. Det kostade 100 000 kronor om dygnet att driva boendet. Det är människor som har skänkt pengarna.
  • Najma Mohamed är en av dem som startade boendet. Hon säger till Svenska dagbladet att flyktingar är tacksamma för hjälpen. "En man delade ut rosor till alla volontärer", berättar hon.
  • Många barn finns bland flyktingarna. De behöver inte bara tak över huvudet, mat och vila. De behöver också få leka.
  • 1200 personer arbetade som volontärer på Nobelberget. De städade lokalerna och gav flyktingarna mat och kläder. De som ville kunde även få en pratstund.
Sesam

Tusentals frivilliga hjälper flyktingar

Varje dag kommer flera hundra personer till Stockholm, som ska söka asyl i ett annat land eller en annan stad. Myndigheterna räknar med att det kommer att komma lika många flyktingar varje dag i minst ett halvår till. Frivilliga tar ett tungt ansvar för transitflyktingarna.

Varje dag kommer flera hundra flyktingar till Stockholm som är på väg vidare. De vill till andra städer i Sverige, eller till Finland eller Norge.

Stat, kommun och landsting har inget formellt ansvar för dem. De är illegala flyktingar, eftersom de inte söker asyl direkt när de kommer in i Sverige. Fram till i fredags förra veckan arbetade Stockholms stad bara med att hjälpa de flyktingar som söker asyl här.

Frivilliga ordnar mat och sovplats åt transitflyktingarna. Flera organisationer och religiösa samfund engagerar sig. Det är bland annat IOGT-NTO och moskén vid Medborgarplatsen. De har tagit ett tungt ansvar. De har varnat för att de frivilliga inte kommer att orka arbeta utan stöd från kommunen hur länge som helst.

En grupp arbetade med att hålla kontakten med alla boenden och se till så att flyktingarna fick en plats att sova på. Den gruppen har arbetat mycket hårt. En del har arbetat flera dygn i sträck utan att vila.

I Sickla drev nätverket Refugees Welcome Stockholm boendet Nobelberget i tre veckor. Men i fredags öppnade Stockholms stad ett tillfälligt boende i Älvsjö. Då stängde Nobelberget sitt boende.

Organisationen Stockholms stadsmission driver det nya boendet. Stockholms stad står för lokalen och betalar för el, värme, sophämtning, städning, tvätt och ansvarar för säkerheten.

Men även i fortsättningen är det frivilliga som kommer att sköta boendet.

Ordlista

formell –t –a = enligt reglerna

samfund –et – religiösa samfund = religiösa organisationer

sophämtning –en = när man hämtar soporna

varna –r –de –t = säga att något farligt eller dåligt kommer att hända

tusentals = flera tusen

Rekommenderade artiklar

Baka polkagriskakor

Krossa polkagrisar och blanda ner i kakdegen. Sen kan du servera härliga och sega polkagriskakor till fikat.

Fayez Karimeh och Mohamed Alwadi i Uppsala vill starta en ekoby för syriska flyktingar.

Ekoby öppnar dörrar för flyktingar

Fayez Karimeh och Mohamed Alwadi vill starta en ekoby för flyktingar. Där ska de få bostad, arbete och kontakter. På kort tid har många blivit intresserade av idén.

© 2019 Sesam