Baka polkagriskakor | Sesam

Fördjupning


8729
  • Polkagrisar är hårda, randiga karameller som smakar pepparmint.
  • Grädda inte polkagriskakorna för länge. De är godast när de är lite sega.

Baka polkagriskakor

Krossa polkagrisar och blanda ner i kakdegen. Sen kan du servera härliga och sega polkagriskakor till fikat.

År 1885 fick Amalia Eriksson i Gränna tillstånd att tillverka och sälja karameller. Hon använde socker, vatten, glukos, lite ättika och pepparmint. De randiga karamellerna fick namnet polkagrisar. De tillverkas fortfarande. Många passar på att köpa en polkagris-stång eller små karameller i strut när de är i Gränna.

Receptet räcker till cirka 25 kakor.

Fakta: 

Du behöver

Du behöver

0,5 deciliter krossade polkagrisar

2 deciliter vetemjöl

2 matskedar strösocker

100 gram smör

1 gula från ett ägg

Gör så här

• Blanda de krossade polkagrisarna, mjöl och socker.

• Blanda ner smöret och äggulan och arbeta ihop till en deg.

• Låt vila i kyl ca 30 min.

• Sätt ugnen på 200°.

• Dela degen i fyra delar och rulla varje del till en längd som är ca 2 cm tjock. Dela längden i 2 cm tjocka bitar. Lägg ut bitarna på en plåt med bakplåtspapper. Det får plats 12 på en plåt. Tryck till varje bit så att den blir lite tunnare.

• Grädda kakorna i mitten av ugnen 6–8 min.

Ordlista

grädda –r –de –t = baka i ugnen

randig –t –a = som har breda linjer i olika färger

seg –t –a här: en seg kaka = en kaka som inte är hård och inte mjuk, och om du biter i den blir det märken efter tänderna

strut -en -ar = ett papper som man har rullat så att man kan bära saker i det

stång, stången, stänger = något som är långt och smalt

tillverka –r –de –t = producera

Rekommenderade artiklar

Fayez Karimeh och Mohamed Alwadi i Uppsala vill starta en ekoby för syriska flyktingar.

Ekoby öppnar dörrar för flyktingar

Fayez Karimeh och Mohamed Alwadi vill starta en ekoby för flyktingar. Där ska de få bostad, arbete och kontakter. På kort tid har många blivit intresserade av idén.

© 2019 Sesam