• Tyska tidningar har rapporterat att Volkswagen blev varnade redan för flera år sedan för att fuska med utsläppen av avgaser.
Sesam

Volkswagen har fuskat med 11 miljoner bilar

Det tyska företaget Volkswagen är det största företaget i Europa som tillverkar bilar. Nu har det visat sig att Volkswagen har fuskat när de har tillverkat diesel-bilar. De har fått det att se ut som att bilarna släpper ut mycket mindre farliga avgaser än vad de gör på riktigt. Det har de gjort genom att installera ett dator-program i bilarna. Programmet känner av om bilarna blir testade i ett laboratorium eller om de blir körda ute på en väg. Bilarna släpper då ut mycket mindre farliga avgaser i i laboratoriumet än ute på vägarna. Det är avgaser som är farliga för både miljön och människors hälsa.

Volkswagen har fuskat med 11 miljoner bilar. Det är både person-bilar och lätta lastbilar. Fusket har blivit en stor skandal och Volkswagens vd Martin Winterkorn har fått sluta. I Tyskland ska åklagare nu utreda vilka som är ansvariga för fusket med bilarna.

Ordlista

installera -r -de -t = koppla in något, t ex en elektrisk apparat

laboratori/um -et -er = rum där man testar något

skandal -en -er = något som gör många människor mycket upprörda

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu