Affärer på landsbygden behöver stöd | Sesam
Mathilda Andersson

Fördjupning


Mathilda Andersson
  • Torbjörn och Annelie Wikström driver Saxnäs lanthandel i Västerbotten. De hoppas att det ska bli lättare att driva affär på landsbygden.
Sesam

Affärer på landsbygden behöver stöd

I områden där det bor få människor är det svårt att ha en mataffär. Torbjörn Wikström och Annelie Wikström måste jobba sju dagar i veckan i sin lanthandel.

På små orter i Sverige är det svårt för mataffärer. De kan inte tjäna tillräckligt mycket pengar. Det är extra svårt i områden där det bor få människor och det är långt till stora städer. Där försvann nästan var fjärde mataffär under 2004-2014. Och många fler affärer är hotade.

Affärerna kan ansöka om pengar. Pengarna ingår i regeringens arbete för att landsbygden ska överleva. Nu finns det 440 nya miljoner som ska gå till affärer på landsbygden. Man kan bland annat ansöka om pengar för att starta en servicepunkt. Det är ett ställe där man kan till exempel skicka brev, hämta ut paket eller ta ut pengar. Servicepunkten kan ligga i en gårdsbutik, på en restaurang eller på en campingplats.

Saxnäs ligger i Västerbotten i norra Sverige. Här äger Torbjörn Wikström och Annelie Wikström en lanthandel. De har drivit den i åtta år. De har nyligen fått bidrag för att rusta upp affären.

De målade om, byggde ut, bytte ut alla frysdiskar och kylar och bytte till energisnåla lampor. Det är sånt som bidraget får gå till.

Men bidraget får inte användas för att driva affären. Det får inte heller gå till lön till den som äger affären. Därför måste båda ägarna jobba sju dagar i veckan.

– Vi är helt slut på kvällarna. Vi har inte haft semester på åtta år. Vi kan bara ta ut en lön, inte två, säger Torbjörn Wikström.

På sommaren kommer det många turister till Saxnäs lanthandel. Det gör att affären överlever. Annars skulle det inte gå att fortsätta driva affären.

– Vi försöker att sälja så många olika saker som möjligt. Vi har all möjlig service. Vi har apoteket, posten, Systembolaget, man kan spela här och vi hyr ut bilar och släp. Men vi hoppas väldigt mycket på någon form av bidrag för att driva affären, säger Torbjörn Wikström.

Fakta: 

Lätt svenska: Matti Ridenfeldt

Ordlista

driva, driver, drivit, drev = att hålla på med eller sköta något

energisnål -t -a = som inte använder så mycket elektricitet

gårdsbutik -en -er = en liten butik på en gård på landet där man säljer mat som gården själv har producerat

hota/d -t -de här: deras affär är hotad = de måste kanske lägga ner sin affär

landsbygd -en -er = ett område där det finns mycket skog och åkrar och där det inte bor så mycket människor

slut här: vi är helt slut = vi är väldigt trötta

släp -et - = en vagn som man kan sätta bakom en bil för att köra saker i

Rekommenderade artiklar

SKROCK SKA GE LYCKA

Spottar du tre gången när du ser en svart katt? Då är du vidskeplig och skrockfull.

© 2019 Sesam