”Man får helt enkelt vara modig” | Sesam
  • Marielle Olofsson säger att människor som håller på med dansband är öppna. Där kan alla accepteras och få vara med.
Sesam

”Man får helt enkelt vara modig”

Marielle Olofsson gillar att gå på dansbands-spelningar.

– Mest är det för människorna. Man träffar mycket folk och de som håller på med dansband är väldigt trevliga.

Marielle Olofsson arbetar som säljare, men på fritiden brukar hon vara med och hjälpa till på dansbandskvällar i Härnösand.

– Jag har lärt känna många genom det. Jag känner nog de flesta som är här ikväll, säger hon och nickar mot huset där kvällens dans precis har börjat. Bandet Voyage spelar på Folkets Hus i Bergsåker utanför Sundsvall.

Vilka som kommer på spelningen beror mycket på vilket band som spelar. En del band drar en yngre eller en äldre publik. På en del spelningar kommer folk i alla åldrar.

– Om man inte känner till bandet kan man titta på Facebook. Där kan man se vilka som kommer till dansen. Eller vilka som gillat bandet.

Marielle Olofsson berättar att kvällar då publiken är lite äldre blir det ofta lite mer traditionellt. Till exempel brukar man ha damernas och herrarnas dans för att bestämma vems tur det är att bjuda upp.

– Jag bjuder upp den jag vill då jag har lust, säger hon.

Då man dansar pardans brukar en person föra. Det betyder att det är en i paret som styr och bestämmer åt vilket håll man ska gå eller vad man ska göra. Ofta är det av tradition mannen. Men det är helt okej att göra annorlunda. Eller att dansa med en person av samma kön om man vill.

– Då brukar jag föra, säger Marielle Olofsson.

Hon säger att människor som håller på med dansband är väldigt öppna. Det betyder att alla accepteras och får vara med.

Man kan lära sig att dansa till dansbandsmusik genom att titta hur andra gör. Eller så kan man anmäla sig till en kurs. Som ny kan det kanske kännas lite läskigt att komma till ett ställe där de flesta känner varandra.

– Man får helt enkelt vara modig och gå fram till någon och bjuda upp.

Ordlista

traditionell -t -a här: lite omodern (som det kanske var för många år sedan)

Rekommenderade artiklar

Dansbandsmusik – både älskad och hatad

Intervju

Dansbandsmusik är både älskad och hatad. De populära banden säljer många skivor. Samtidigt är det nästan pinsamt att säga att man lyssnar på dansbands–musik.

© 2019 Sesam