Följ med Sesam på dansbandskväll | Sesam
  • Den här kvällen dansar de flesta foxtrot, och ibland bugg.
  • Många besökte Folkets hus i Erikslund, när bandet Flamingokvintetten spelade.
  • Bandet Flamingokvintetten har funnits sedan 1960.
  • På dansbandskvällar finns det regler för när kvinnor och män får bjuda upp till dans.
  • I baren är det ganska tomt. De flesta är uppe på dansgolvet istället.
  • Även korna lyssnar på musiken när det är dansbands-kväll på Folkets hus i Erikslund.
Sesam

Följ med Sesam på dansbandskväll

Julikväll. Klockan börjar närma sig åtta, men det är ljust som mitt på dagen. Utanför Folkets hus i Erikslund, som ligger mellan Sundsvall och Östersund, betar hästar och kor. Gräsmattan är full av bilar och inifrån huset hörs musik. Bandet Flamingokvintetten har precis börjat spela.

Inne i lokalen är ljuset dämpat. Man har täckt för de stora fönstren med tjocka röda gardiner. Längst in finns en scen där bandet står och spelar. Det är ett av Sveriges största och populäraste dansband. Men ikväll är det dansen som står i centrum.

På det stora dansgolvet dansar man par-dans. Alla dansar bra. Men dansen ser inte så svår ut. Den ser ut att vara lätt att lära sig. Paren tar två steg framåt och sedan två åt sidan. Samtidigt rör de sig runt över det stora dansgolvet. Dansen kallas foxtrot. Då det kommer någon snabbare låt börjar några dansa bugg. Men det är inte så många som gör det ikväll.

En av ordningsvakterna berättar att det brukar vara fler som buggar.

– Ikväll är medel-åldern ovanligt hög. Det beror på vilket band som spelar. Den här generationen dansar oftast foxtrot. De yngre brukar bugga, säger hon.

Bandet Flamingokvintetten har funnits sedan år 1960. Två av medlemmarna har varit med sedan starten. De var som mest populära i slutet av 60-talet och under 70-talet.

De sjunger om kärlek

Bandet sjunger några låtar på engelska. Men de flesta av låtarna är på svenska. De sjunger om kärlek och två-samhet. Och om alla vackra flickor i Göteborg. Bandet är skickliga musiker. Det låter lika bra live som på skiva.

På väggen hänger två ljusskyltar som det står ”Damernas” och ”Herrarnas” på. De visar vems tur det är att bjuda upp. Det betyder att man frågar någon om hen vill dansa. Ikväll lyser båda skyltarna. Då kan både män och kvinnor bjuda upp till dans.

Men alla dansar inte. Längs en av lokalens väggar sitter ett femtiotal kvinnor. De väntar på att bli uppbjudna. Längst bort från scenen i lokalen står en grupp män. Någon spanar bort mot kvinnorna. Då bandet börjar spela reser sig några av kvinnorna. De vill bli uppbjudna. Några tar mod till sig och går fram och bjuder upp.

Det känns lite gammaldags att det bara är män och kvinnor som dansar med varandra. Vad är det som säger att inte två kvinnor får dansa tillsammans, till exempel? Men det känns inte som att de som är där skulle bli arga om två män eller två kvinnor skulle dansa tillsammans. Stämningen är bra.

Folk verkar lita på varandra här. Det finns ingen som vaktar garderoben. Några av de som dansar har hängt upp sina hand-väskor i ett hörn där det finns krokar. Det är trevligt. Ingen är berusad. Det är nästan ingen som dricker alkohol. Baren är nästan tom. Där står bara några personer som vilar mellan danserna.

Mellan låtarna blir det tomt på dansgolvet. Men så fort bandet börjar på en ny låt fylls dansgolvet av dansande människor igen.

Ordlista

bugg -en - = en typ av snabb dans med många olika rörelser

gammaldags = inte modern, utan på samma sätt som för många år sedan

generation -en -er = alla människor som är ungefär lika gamla

live bandet spelar live = bandet spelar på en scen, inför en publik

medelåld/er -ern -rar = hur gamla människor är i genomsnitt i en viss grupp

pardans -en -er = en dans som två personer dansar tillsammans. Dansen innehåller särskilda steg

tvåsamhet -en = när två personer lever tillsammans som ett par

Rekommenderade artiklar

Dansbandsmusik – både älskad och hatad

Intervju

Dansbandsmusik är både älskad och hatad. De populära banden säljer många skivor. Samtidigt är det nästan pinsamt att säga att man lyssnar på dansbands–musik.

© 2019 Sesam