Vildjordgubbar | Sesam

Krönika


Marie-Chantal Long
Sesam

Vildjordgubbar

Snart är den svenska sommaren slut. Sommaren är kort, heter en känd svensk poplåt från 80-talet. Men den innehåller ändå så många minnen! I fyra veckor har jag åkt båt i Stockholms skärgård. Jag har promenerat på ödsliga öar, fikat och ätit hembakat, tittat på utställningar om öarnas historia. Jag har legat och läst i timmar i båten medan regnet föll tungt eller hårda vindar blåste in oss i naturhamnar.

Och så har jag plockat smultron och blåbär. Smultron kallas ”vildjordgubbar” på mitt modersmål franska. De är små och söta, både att se och att äta. Ibland har jag bara hittat några plantor och kommit tillbaka till båten med ett tunt lager i en plastburk. Ibland har jag hittat dem vid blåbärsriset och blandat smultron och blåbär i burken. Och hällt ut dem i filmjölk. Det såg ut som en reklambild, och det tog kanske tjugo sekunder att tugga i sig min lilla skörd. Men vad det smakade sommar och semester!

När jag kom till Sverige för snart trettiofem år sen hade jag knappt promenerat i en skog. Jag kom direkt från Paris och innan dess hade jag bara bott i städer. Jag måste erkänna att jag inte är skogsmänniska. Men det första jag gjorde med mina nya svenska vänner var att gå i skogen en vacker höstsöndag och plocka svamp och lingon: Det tog mycket tid, vi väckte många insekter, och jag blev väldigt trött i ryggen. Lite senare fick jag andra vänner som inte heller var skogsmänniskor, så jag slutade gå i skogen och plocka svamp och lingon.

Sedan några år tillbaka åker jag båt i skärgården på somrarna, går i land på öar och plockar smultron och blåbär. Har jag blivit skogsmänniska? Har jag blivit båtmänniska som plockar bär på öar? Är skogen mindre skog för att den finns på en ö, omgiven av vatten? Eller har jag helt enkelt, efter trettiofem år, blivit lite svenskare?

Ordlista

blåbärsris -et - = en låg växt som det växer blåbär på

båtmännisk/a -an -or = en människa som åker båt

fika -r -de -t = dricka kaffe, te eller saft och äta kakor tillsammans med andra

hembakat = som någon har bakat själv hemma

knappt = mycket lite

lag/er -ret -er = det som ligger ganska tunt på något, t ex ett tunt lager blåbär i botten av en burk

naturhamn -en -ar = ett ställe där det passar bra att stanna med en båt, men som inte är en hamn som människor har byggt

skärgård -en -ar = en del av en kust där det finns mycket öar

skogsmännisk/a -an -or = en människa som är mycket ute i skogen

ödslig -t -a = där det inte finns många hus eller människor

© 2019 Sesam