Hos Newcomers är alla hbtq-personer välkomna | Sesam
  • Tine och Jasminé planerar texter på skyltarna till prideparanden med medlemmar i RFSL Newcommers.
Sesam

Hos Newcomers är alla hbtq-personer välkomna

Jasminé Mehho och Tine Alavi jobbar på RFSL Newcomers i Stockholm. RFSL Newcomers finns på fler ställen i Sverige. Dit kan hbtq-personer från andra länder komma för att träffa kompisar och få stöd och hjälp.

RFSL Newcomers är till för hbtq-personer som har flytt till Sverige. De finns på tolv platser i Sverige. Alla hbtq-personer är välkomna. Både de som fått asyl och de som söker asyl. Jasminé Mehho och Tine Alavi jobbar på RFSL Newcomers i Stockholm. De säger att det är bra att kontakta dem så snart som möjligt.

– Vi ger stöd och information om rättigheter till personer som söker asyl, säger Jasminé.

Om man går med i en Newcomers-grupp kan man träffa vänner och lära sig om hur det är att vara hbtq-person i Sverige. I Stockholm har de många aktiviteter, nästan varje dag. Till exempel kan man lära sig svenska, dans och simning. Där kan man få tips om jobb och boende.

– Vi har medlemmar som jobbar som volontärer. De har olika kurser och work-shops, säger Tine.

Man kan få information om hur det fungerar på Migrationsverket och andra myndigheter, och var det finns bra sjuk-vård. RFSL Newcomers försöker påverka asyl-frågan politiskt. Till exempel är de med i media och pratar om olika problem och svårigheter som de ser.

Nu förbereder sig Tine och Jasminé inför Stockholm Pride. RFSL Newcomers ska vara med på olika sätt. Veckan är mellan den 27 juli till 1 augusti. På invigningen ska artisten Fifi Janevska uppträda. Artisterna Sean Kelly och Magnus Skogsberg som kallar sig för Sean-Magnus ska spela en låt som heter Jag är fri. Den har de gett till Newcomers kampanj som heter samma sak.

I ett press-meddelande skriver Jean-Magnus "Människor flyr för sina liv för att de älskar. De flyr för att kunna vara sig själva. Det är vår skyldighet att hjälpa om vi kan."

Fakta: 

rfsl newcomers

• RFSL Newcomers finns i Stockholm, Göteborg, Malmö, Falun, Gävle, Luleå, Sundsvall, Umeå, Växjö, Örebro och två nystartade RFSL Newcomersgrupper i Östersund och Borås. De går att nå genom e-post till [email protected]

• Newcomers RFSL Stockholm träffas onsdagar varje vecka på Huset, Sveavägen 59 i Stockholm

Jag är fri heter RFSL Newcomers kampanj. Det är sex kort-filmer på internet. Där berättar asylsökande hbtq-personer om sina liv. Flera svenska kändisar är med i kampanjen. Till exempel Silvana Imam, Peter Jöback och Caroline af Ugglas. Filmerna kan man se på http://www.jagarfri.nu

Ordlista

invigning -en -ar = när man öppnar eller börjar något och till exempel ordnar en fest

kampanj -en -er = när man berättar något till exempel genom att skriva i tidningarna för att till exempel få människor att tycka något

myndighet -en -er = den del av staten som har makt och kan bestämma inom sitt område till exempel polisen

pressmeddelande -t -n = ett meddelande som till exempel ett företag skickar till tidningarna

påverka -r -de -t = få någon att ändra sig eller tänka på ett annat sätt

skyldighet -en -er = något som man måste göra

volontär -en -er = en person som gör något frivilligt och utan att få lön

workshop -en -s = en grupp människor som studerar något tillsammans med en lärare

Rekommenderade artiklar

Om du blir biten av en huggorm

En del som blir bitna av en huggorm märker ingenting. Men det kan också göra ont. Om du märker att du blir biten ska du åka till sjukhus.

Sveriges ormar

När det blir varmare kommer ormarna fram från sin vinter-dvala. Sesam berättar om Sveriges ormar. Och vad du ska göra om du eller din hund blir biten.

© 2019 Sesam