Fråga oss


  • En katt tittar ut över en motorväg.
Sesam

Får jag promenera på motorvägen?

Jag har en lite ovanlig fråga. Jag bor nära motorvägen och min arbetsplats ligger på andra sidan motorvägen, väldigt nära mitt hem. När jag ska cykla till jobbet måste jag cykla över en bro som ligger lite längre från mitt hem. Om jag åker bil måste jag åka en ännu längre väg och svänga runt för att komma till jobbet. Men om jag skulle gå rakt över motorvägen på morgonen när det inte är många bilar ute, är det mycket nära till mitt jobb. Jag vet att man inte ska göra det, eftersom det är mycket farligt. Men jag undrar ändå vad lagen säger om att gå över en motorväg. Får man böter? Eller något annat straff?

Svar: Det är förbjudet att gå på en motorväg enligt lagen. Det är ett brott som man kan få betala 500 kronor i böter för. Den enda trafik som får finnas på en motorväg är motor-fordon. Man får alltså inte cykla eller gå på motorvägen. Man får inte heller köra en moped klass 1 på en motorväg. Sesams råd är alltså att det är bäst att inte promenera på motorvägar!

Ordlista

fordon -et - = något som man åker med, till exempel en bil eller en moped

motorväg -en -ar = en bred väg för snabb trafik

tillkoppla/t -d -de en bil med ett tillkopplat fordon = en bil som man har kopplat ihop med ett annat fordon (så att bilen drar det andra fordonet)

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Asylstafetten vandrar vidare

Den 10 juli startar årets asylstafett, som är en vandrande manifestation för en human flyktingpolitik.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu