• Det är viktigt att ha ett kontrakt om du hyr i andra hand. På kontraktet ska det stå hur mycket du ska betala och hur länge du får bo i lägenheten.
  • Pär Svanberg är bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen.
Sesam

”Det ska finnas hyresrätter för alla”

Del 3 av 3

Den som hyr sin bostad kan vara med i Hyresgästföreningen. Det gäller både den som hyr i första och i andra hand. Föreningen hjälper hyresgäster som har fått problem med sitt boende.

Hyresgästföreningen arbetar med hyresgästers rättigheter. De hjälper hyresgäster som har fått problem och försöker göra så att politikerna bestämmer saker som är bra för hyresgäster. Sesam har pratat med Pär Svanberg. Han jobbar med bostads-politik på Hyresgästföreningen.

Hur jobbar ni med bostadsbristen?

– Vi vill att Sverige ska bygga fler hyres-rätter. Därför försöker vi göra så att politikerna bestämmer att Sverige ska bygga fler bostäder. Vi har till exempel gjort ett förslag för hur man kan bygga 200 000 nya hyresrätter.

Jobbar ni något med att det ska finnas bostäder åt nyanlända?

– Vi arbetar för att det ska finnas hyresrätter för alla som behöver det. Det kan vara nyanlända, ungdomar eller andra som behöver hyra en bostad. Det behövs fler hyresrätter med hyror som inte är för höga.

Vad ska man tänka på om man ska hyra en lägenhet i andra hand?

– Den som man hyr av måste ha tillstånd att hyra ut lägenheten. Om det är en hyresrätt ska den personen ha tillstånd från hyres-värden. Om det är en bostadsrätt ska den ha tillstånd från bostadsrätts-föreningen. Det är viktigt att man skriver ett kontrakt. Sedan är det bra att skriva på kontraktet hur länge man ska bo i lägenheten. Det finns olika regler beroende på om lägenheten är en hyresrätt eller en bostadsrätt.

Hur hög får en hyra vara?

– Om lägenheten är en hyresrätt så ska man titta på vad den som hyr ut betalar till sin hyresvärd. Om man har en hyresrätt som man hyr ut får man lägga till ungefär tio procent på hyran. Det kan till exempel finnas möbler i lägenheten. Då kan den som hyr ut ta hyra för dem.

Vad kan man göra om man tror att man har betalat för hög hyra i andra hand?

Om man betalar för hög hyra kan man få en del av pengarna tillbaka. Det ansöker man om till Hyresnämnden. Men det är andra regler om man hyr en bostadsrätt. Då kan hyran bli mycket högre. Det är för att den som har en bostadsrätt ofta har högre kostnader för bostaden.

Fakta: 

Hyresnämnden

• är en domstol som arbetar med tvister om bostäder

• finns på flera platser i Sverige.

Du kan hitta den hyresnämnd som är närmast på:

http://www.hyresnamnden.se/

Ordlista

bostadsrättsförening -en-ar = förening för de som har bostadsrätter i ett eller flera hus som de äger tillsammans

hyresgäst -en, -er = person som hyr t ex en lägenhet eller ett rum

hyresvärd -en -ar = person som hyr ut t ex en lägenhet eller ett rum till någon annan

kontrakt -et - = ett avtal som två personer skriver under

tvist -en -er = när man pratar eller grälar för att man tycker olika om något

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu