• Många människor måste flytta runt mycket innan de hittar en egen lägenhet.
  • Det är svårast att hitta en bostad i de stora städerna.
  • Det är svårt att hitta en bostad om man inte har råd att köpa en lägenhet, eftersom det är brist på lägenheter att hyra.
Sesam

Bostadsbristen skapar problem för många

Del 1 av 3

Det finns för få bostäder i Sverige. Vi har byggt för lite. Så har det varit i många år. Speciellt saknas det hyres-rätter. Därför är det svårt att hitta en bostad för de som inte har råd att köpa. Svårast är det för unga vuxna och nyanlända. Att inte ha någonstans att bo kan vara jobbigt på många sätt.

Arbetsförmedlingen kan hjälpa människor som är nya i Sverige att utbilda sig eller att hitta ett jobb. De kan också hjälpa till så att man får pengar om man har rätt till det. Man kan till exempel få etableringsersättning om man har flytt till Sverige. Men för att få det måste man göra en etablerings-plan hos arbetsförmedlingen. Den kan man bara göra om man har en bostad.

Man får inte hjälp med en etableringsplan om man bor kvar i Migrationsverkets boende. Men eftersom det finns så få bostäder, bor många människor kvar där länge. För dem är det svårt att komma igång med sin etablering i Sverige.

Det är svårast att få tag på en bostad i de större städerna. Där vill många bo. En av anledningarna är att det ofta finns fler jobb där. Många kommuner kan inte ta emot så många nyanlända som de vill. De kan inte hitta lägenheter åt alla. Därför försöker många nyanlända ordna bostad själva. Många flyttar in hos släktingar eller vänner.

En del människor tjänar pengar på bostads-bristen. Den som har råd kan betala för att få ett hyres-kontrakt. Men det är olagligt. Man kan inte hamna i fängelse, men om man har otur kan man bli av med både bostaden och pengarna som man har betalat. En del betalar till och med för att få skriva att man bor på en adress. Utan att bo där. Det står i lagen att man ska vara skriven där man bor. Men man får inget straff om man står skriven någon annanstans.

Det finns några platser i Sverige där det finns för mycket lägenheter. Där river de till och med bostäder. Det är ställen där det inte finns så mycket jobb. Eller så kanske det inte finns buss eller tåg. Då är det svårt att ta sig till jobbet, arbetsförmedlingen eller sfi. Därför vill inte så många bo där. Många som växer upp på de ställena måste flytta därifrån för att hitta ett jobb.

Sverige har börjat bygga fler bostäder. Men inte tillräckligt många. Bostadsbristen kommer att fortsätta. Och fler flyktingar kommer att komma till Sverige. Det räknar myndigheterna med. Migrationsverket tror att fler än 16 000 personer kommer att vara tvungna att bo kvar i Migrationsverkets bostäder i slutet av 2015, om man inte gör något åt bostadsbristen.

Ordlista

arbetsförmedlingen = myndighet som hjälper människor att söka jobb

bo/stad -staden -städer = lägenhet eller hus som man bor i

bostadsbrist -en = att det finns för få bostäder

etablering -en här: att börja bo och skapa ett nytt liv i ett nytt land

etableringsersättning -en = pengar som man kan få när man har gjort en etableringsplan hos arbetsförmedlingen

etableringsplan -en = en plan för aktiviteter som nyanlända kan få hos arbetsförmedlingen. De ska då bland annat läsa svenska och lära sig mer om det svenska samhället

hyreskontrakt -et = ett kontrakt på en lägenhet som man hyr

hyresrätt -en -er = en lägenhet som man hyr

myndighet -en -er här: en institution som har ansvar för en del av samhället (till exempel Försäkringskassan och Migrationsverket)

nyanlän/d -t -da = person som nyligen har flyttat till Sverige

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu