Ett barn ser på arabvärldens drömmar | Sesam
  • I Muammar Khadaffis Libyen kan tillvaron te sig utomordentligt absurd.
Sesam

Ett barn ser på arabvärldens drömmar

Framtidens arab

Författare: Riad Sattouf

Översättning: Björn Wahlberg

Förlag: Cobolt förlag

Den franska serietecknaren Riad Sattouf är uppväxt i Syrien, Frankrike och Libyen. I Frankrike har han tecknat flera serier som har blivit kända, och han har även gjort två långfilmer. Framtidens arab är en bok om hans uppväxt. Den handlar också mycket om hans pappa. Riads far kom till Frankrike från en liten by nära Homs i Syrien. Han flyttade till Frankrike för att doktorera. I Paris njöt han av friheten. Och han hade stora drömmar. Han drömde om att det arabiska folket ska enas och utbilda sig.

När Riads far är färdig med sin utbildning i Frankrike vill han flytta tillbaka till Mellanöstern. Han tar med Riad och hans mamma till Libyen och Syrien för att arbeta. Det är där mycket av spänningen i serien finns. Mellan faderns stora drömmar om att leva i Mellanöstern igen, och krocken med den verklighet de hamnar i.

I Framtidens arab berättar Riad Sattouf om hur det lilla barnet ser på verkligheten. Det sättet att berätta fungerar väldigt bra. Han berättar om politik på ett enkelt sätt, samtidigt som den lilla Riad tittar på deras nya liv i de nya länderna. Ibland verkar allt vara konstigt. Och inte blir det bättre när de flyttar till Syrien och kommer närmare pappans familj. Men det blir inte heller bättre när lilla Riad börjar på dagis i Frankrike. Han tittar på de andra barnen, som inte verkar kunna umgås med varandra. Riad tycker att de mest går omkring och säger ”bajs” till varandra.

Framtidens arab är en viktig bok. I dag behöver vi verkligen fler, och olika, berättelser från de länder som är i krig, eller som är hårda diktaturer. Riad Sattouf lyckas berätta om verklighetens många olika sidor på ett ovanligt bra sätt. Jag är glad att detta bara är första delen i en serie.

Ordlista

doktorera -r -de -t = utbilda sig till forskare för att ta en doktorsexamen

enas, enades, enats folket enas = folket kommer överens och vill samma sak

serietecknare -n - = person som tecknar serier

umgås, umgicks, umgåtts = vara tillsammans och prata med andra människor

uppväxt -en - = tiden när någon växer upp från barn till vuxen

Rekommenderade artiklar

Hur är ramadan i Sverige?

Sesam frågade några syrier hur det är att fasta under långa sommar-dagar. Det finns både fördelar och nackdelar med att vara i Sverige under ramadan.

Extra lång fasta i år

Nu pågår ramadan. Under sommaren är dagarna långa i Sverige. Därför blir fastan extra lång i år.

Bada gratis på julafton

Simhallen i Sigtuna har öppet på julafton ­– och det är gratis. Dessutom finns det julklappar och mat.

© 2019 Sesam