Språkvänner i Landskrona lär varandra ett nytt språk | Sesam
  • Abdulkader Bazara har lärt Hanna Burnesson några arabiska ord och hon har lärt honom nya vardagsord. FOTO: Ali Alabdallah
  • Nya språkvänner träffas för att matchas ihop. Annika Liljengren står längst till höger på bilden och tittar på. FOTO: Ali Alabdallah
  • Gabriella Levi har blivit språkvän med Aiman Hamzeh genom projektet. Han var med och startade projektet, och leder träffarna. FOTO: Ali Alabdallah
Sesam

Språkvänner i Landskrona lär varandra ett nytt språk

I Landskrona kan du få en språkvän som du kan träna på att prata svenska med. Du kan också hjälpa din nya språkvän att lära sig ditt språk.

– Vi pratar om intressen som vi delar. Till exempel att resa, fiska, gå på teater eller spela schack, berättar Aiman Hamzeh. Han var med och startade projekt Språkvän.

Med en språkvän kan du träna på ett språk som du vill bli bättre på. Det är också ett sätt att lära känna nya människor. Den som är intresserad kommer till en träff på biblioteket och berättar om sina egna intressen. En ledare på träffen kopplar ihop en med en ny vän som man sedan kan hitta på olika saker med. Stadsbiblioteket i Landskrona startade projektet Språkvän tillsammans med Aiman Hamzeh.

Sesam träffade bibliotekarie Annika Liljengren på Landskrona stadsbiblioteket. Hon berättar att de blev inspirerade av Rosengårds biblioteks projekt med språkvänner i Malmö.

– Vi fick råd och hjälp av dem när vi ville starta en liknande verksamhet i Landskrona, säger Annika Liljengren.

Biblioteket marknadsför projektet och letar efter svensktalande som vill vara med.

– Vi hjälper personer att hitta varandra. Sedan kan de fortsätta att träffas på egen hand, utan att biblioteket hjälper till.

Aiman Hamzeh är ledare på träffarna där den som är intresserad kan hitta en språkvän. Han beskriver hur det går till:

– Vi sitter tillsammans vid bordet och pratar om vilka gemensamma intressen som vi har. Till exempel att resa, fiska, gå på teater eller spela schack. Om två personer har samma intresse eller hobby, kommer de överens om att bli språkvänner. De lär varandra ett nytt språk och får en ny vän.

Hanna Burnesson har blivit språkvän med Abdulkader Bazara från Syrien.

– Jag har träffat honom fyra gångar nu. Vi har bjudit hem varandra. Jag lärde mig några arabiska ord och lite om den arabiska kulturen, säger Hanna Burnesson.

Hon tycker att projektet är fantastiskt bra.

– Det är jätteviktigt även för oss som svenskar att lära känna invandrare, eftersom det är svårt för oss att få kontakt med dem. På det här sättet kan vi lära oss om deras seder och traditioner säger hon.

Abdulkader Bazara är glad att han har träffat Hanna. Han tycker att hans svenska har blivit bättre av det.

– Jag har lärt mig många nya vardags-ord som jag inte får lära mig på sfi. Dessutom rättar hon mitt uttal och hjälper mig med mina läxor, säger Abdulkader Bazara.   

Ordlista

gemensam -t -ma = som man delar med någon annan

marknadsför -a -de -t = berätta för andra att något finns, t ex genom en annons i tidningen

projekt -et -en = ett arbete med något speciellt som man gör under en viss tid

på egen hand här: de träffas på egen hand = de bestämmer själva när de ska träffas

sed -en -er = ett vanligt sätt att göra något på i t ex ett land

uttal -et -en = hur det låter när man säger ett ord

vardagsord -et - = ord som beskriver saker som man gör varje dag

Rekommenderade artiklar

Hur är ramadan i Sverige?

Sesam frågade några syrier hur det är att fasta under långa sommar-dagar. Det finns både fördelar och nackdelar med att vara i Sverige under ramadan.

Extra lång fasta i år

Nu pågår ramadan. Under sommaren är dagarna långa i Sverige. Därför blir fastan extra lång i år.

© 2019 Sesam