De spelar hårdrock för barn | Sesam
  • Tre av bandets medlemmar kommer från Visby, men alla fyra bor i Stockholm. Här är de med bandets maskot Snuttis. Foto: Pressbild
  • Tore and the no smokers spelar hårdrock för barn. Flera av deras texter handlar om att de är emot rökning. De anställer inte heller personer som röker. ”Vi vill leva som vi lär”, säger Conny Carlsson.
Sesam

De spelar hårdrock för barn

Bandet Tore and the no smokers vill göra annorlunda musik för barn. De har spelat hårdrock för unga sedan 1998 och skriver om allt från mobbning till djurens rättigheter.

Tore and the no smokers spelar musik för både barn och tonåringar. Ibland är det både femåringar och femtonåringar i publiken på deras konserter. Tricket är att göra musik som passar äldre barn. Då blir den intressant även för yngre barn, säger Conny Carlsson. Han är en av dem som är med i bandet.

– Det är roligt att spela för barn och unga. De är så ärliga, säger han.

Det finns flera orsaker till att de vill spela för barn och ungdomar. De vill bland annat göra annan sorts musik än den vanliga barn-musiken. Conny Carlsson tycker att barnmusiken har låtit ungefär likadant i 30-40 år.

– Musiken har ofta bra texter och budskap. Men vi vill att barnen ska ha olika sorters musik att lyssna på.

Också Tore and the no smokers har budskap med sin musik. De vill vara bättre förebilder för barn och unga än vad många andra rockartister är. De skriver bland annat texter emot rökning. Ingen i bandet röker, och inte heller de som jobbar med bandet. De anställer ingen som röker. Det är deras sätt att protestera mot tobaks-industrin.

– Sex miljoner människor dör varje år av rökning. Vi är trötta på att det fortfarande är så, säger Conny Carlsson.

Deras texter handlar också om många andra saker som många barn tänker på. Till exempel om föräldrar som är borta mycket, eller hur man vågar vara sig själv.

De vill också gärna utmana samhällets syn på vad som är normalt.

– Vi tycker om att sjunga om fördomar. Vi frågar till exempel vem som har bestämt att killar ska ha blå kläder och tjejer rosa kläder.

Bandet har även en maskot som heter Snuttis. Snuttis brukar vara med på scenen när de spelar.

– Den kan laga mat, spela trummor eller gitarr. Man vet aldrig vad den gör. Snuttis ser farlig ut. Men bara för att man ser farlig ut behöver man inte vara dum, arg eller elak. Vi vill visa att man inte måste placera människor i fack.

Fakta: 

Lätt svenska: Sara Hasbar

Ordlista

budskap -et - = det viktigaste man vill säga med till exempel en text

djurens rättigheter = alla djurs rätt till att få ha ett bra liv

fördom -en -ar = en åsikt om att en grupp människor är på ett visst sätt. Fördomar kan vara både positiva och negativa

förebild -en -er = en person som många tycker gör något bra och vill likna

maskot -en -ar = något som man tror ger tur, till exempel en liten docka

mobbning -en = när man retar och är mycket elak mot någon under en lång tid

orsak -en -er = varför man vill göra något

placera människor i ett fack = att till exempel tro att bara för att någon ser ut på ett visst sätt, så måste personen vara på ett visst också

tobaksindustri -n -er = de företag som tillverkar och säljer tobak och cigaretter

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam