Jag är glad för mitt lyxiga liv | Sesam

Krönika


Marie-Chantal Long
Sesam

Jag är glad för mitt lyxiga liv

Jag lever ett lyxigt liv. Först vaknar jag i en skön säng med rena lakan och varmt täcke, i ett sovrum som jag bara delar med min man. Sedan lagar jag frukost i ett praktiskt kök med både spis, brödrost, vattenkokare och mikrovågsugn.

Jag läser tidningen som någon, tidigt på morgonen, burit fram till min dörr. Jag ställer min kopp i diskmaskinen och går till badrummet, tar en varm dusch, tvålar in mig med tvål som doftar blomma och borstar sedan tänderna länge och noggrant.

Jag tar fram rena kläder, lägger de smutsiga i tvätt-korgen, ger mat och vatten till min lilla hund. När hon ätit färdigt går jag ut med henne, en lång promenad om jag hinner.

Luften är frisk och skön, våren är på väg. Snart är det dags att cykla i väg till mitt trevliga arbete.

Lyxigt? Är detta inte ett vanligt liv? Inte för alla. För dem som tigger på våra gator, för dem som gömmer sig undan bomber eller flyr kriget, för dem som riskerar livet över Medelhavet i överfyllda båtar.

För dem är det lyx att sova i egen säng, i eget rum, med rena lakan; att laga frukost i ett kök och läsa tidningen; att ta varma duschar, borsta tänderna och ta fram rena kläder från skåpet; att gå ut med hunden; att ha hund; att cykla till arbetet; att ha arbete; att andas frisk luft; att bli glad för att våren är på väg; att bli glad för att arbetet är trevligt.

Därför är mitt liv ett lyxigt liv. Därför måste jag se den tiggande människan i ögonen och säga hej, och ge den en slant. Därför måste jag ge pengar till Läkare utan gränser för att människor som skadats i kriget ska räddas. Därför vaknar jag varje morgon och är glad åt mitt lyxiga liv. Ändå ett ganska vanligt liv, för en som lever i Sverige med hem och jobb, men ett lyxigt liv för så många andra.

Och därför kostar det mig så lite, att ge tio kronor till den som ber om det.

Ordlista

brödrost -en -ar = apparat som man stoppar ner en skiva bröd i så att det blir varmt och lite brunt

lyxig -t -a = Mycket fin och dyr

praktisk -t -a = som är lätt att använda och fungerar bra

tvåla -r -de -t tvåla in sig = ta tvål på kroppen

vattenkokare -n - = apparat som vatten snabbt kokar i

överfyll/d -t -da = som det finns fler saker eller människor i än vad som får plats

© 2019 Sesam