• Människor i Sverige använder mobilen för att hålla kontakt med andra och berätta om sina liv. Teleoperatörerna får allt mer information om kundernas teletrafik att spara. Myndigheterna vill gärna använda den.
Sesam

”Myndigheter struntar i integriteten”

Det blir allt vanligare att svenska myndigheter begär att få information från tele-operatörer. Det berättar flera operatörer. De varnar för att myndigheterna gör det även för att utreda brott som inte är allvarliga.

Det blir allt vanligare att myndigheterna begär ut uppgifter från teleoperatörer. De vill se hur kunder ringer, sms:ar och surfar på internet. Det säger flera teleoperatörer.

Svensk lag säger att de måste spara en del uppgifter om hur kunder använder telefoni och internet. Operatören måste spara informationen i sex månader. Myndigheter kan begära att få se den.

Lagen kom till för att myndigheter skulle kunna stoppa grov brottslighet och terorrism.

Men Tele2 skriver i en debattartikel i DN att myndigheterna begär ut onödigt mycket information.

För sex månader sedan begärde myndigheter att få söka 1 500 gånger i Tele2:s register. Nu är det 10 000 gånger i månaden. Det är en väldigt stor ökning.

Det inte bara är polisen som använder information för att stoppa grova brott. Skatteverket och Tullverket begär också att få information. De använder den för att utreda brott som inte är så allvarliga. Tele2 tycker att myndigheterna struntar i kundernas integritet.

Den svenska lagen kom till efter ett direktiv från EU. Senare har EU-domstolen dömt att direktivet inte är giltigt. Det pågår en tvist i domstol om vad det innebär för den svenska lagen. Tele2 har gått till domstol för att de inte vill spara uppgifterna.

Ordlista

begär -a -de -t = kräva

integritet -en = att en person vill skydda saker om sig själv så att andra inte kan få veta dem

onödig -t -a här: mer än vad de behöver

operatör -en -er = här: företag som driver teletrafik

regist/er -ret -er = en samling information

strunta -r -de -t = inte tycka att något är viktigt

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu