Fördjupning


8729
  • Fayez Karimeh och Mohamed Alwadi i Uppsala vill starta en ekoby för syriska flyktingar.
    E en ekoby är det lätt för flyktingar att komma in i sitt nya samhälle. Det menar Fayez Karimeh och Mohamed Alwadi.
  • ”Uppsala är en väldigt bra stad för det här projektet. Staden är liten och vi kan samarbeta med universitetet. Studenter kan hjälpa oss att utveckla ekobyn”, säger Fayez Karimeh. Till vänster på bilden sitter Willy Palm.
  • ”Vi har en bra kock bland dem som är intresserade av projektet”, säger Mohamed Alwadi. ”Överskottet kan vi använda för att bygga och utveckla ekobyn. ”
  • ”I Syrien kämpar folk för att få mat. Att leva ett hållbart liv kan inte vara det viktigaste där nu. I Sverige är det möjligt”, säger Alisa Sidorenko.

Ekoby öppnar dörrar för flyktingar

Fayez Karimeh och Mohamed Alwadi vill starta en ekoby för syriska flyktingar. Där ska de få bostad, arbete och kontakter med det svenska samhället. På kort tid har många blivit intresserade av idén.

– Vi har en lista på 25 personer som vill börja bygga redan i sommar, säger de.

Idén är att flyktingar ska bygga en ekoby tillsammans med svenskar. På så sätt blir de snabbt en aktiv del av sitt nya samhälle. De lär sig svenska, får bostäder och arbetar i ekobyn med att odla och sköta djur, förädla maten och göra hantverk. När kriget i Syrien är slut kan de bygga upp landet igen, med sina nya kunskaper om att leva hållbart i ett demokratiskt samhälle.

På kort tid har många blivit intresserade av idén. Sesam hälsar på hos Samarbets-organisationen för invandrar-föreningar i Uppsala (SIU) en dag i april. I deras lokaler har en grupp samlats för att bilda föreningen SICE (Syrian Initiative Craftsmanship Ecovillage), som ska arbeta vidare med idén.

Fayez Karimeh är ingenjör och kom till Sverige i januari. Han har arbetat med att lösa miljö-problem i Syrien. Förra året arbetade han i ekobyn Tamera i södra Portugal. Han blev mycket inspirerad av det han såg där. Han kom på idén om en ekoby för flyktingar tillsammans med sin vän Mohamed Alwadi, som är syrisk arkitekt.

– Nu kommer det tusentals människor till Sverige från kriget i Syrien. I en ekoby kan vi sprida kunskaperna om hur man bygger ett hållbart samhälle, säger Fayez Karimeh.

Ekoby löser många problem

Alisa Sidorenko studerar hållbar utveckling vid Uppsala universitet. Hon förklarar:

– Det handlar inte bara om att skapa ett bra liv för flyktingar utan om att vända ett problem till en lösning. Många tycker att flyktingarna är ett problem. I en ekoby kan de arbeta och göra något bra, säger hon.

Allan Stewart studerar också hållbar utveckling vid universitetet.

– Det här löser många problem på en gång. Klimat-förändringarna är ett stort hot. Många människor i världen är på flykt från klimatförändringar och krig. Många flyktingar i Sverige är mycket isolerade. Det här är en väg in i samhället, säger han.

”Flyktingar är rika på tid”

I ekobyn ska de boende bygga sina hus själva, av billiga och ekologiskt hållbara material som halm och lera. SICE vill bygga en by med solceller, en biogas-anläggning som tar tillvara på mat-avfall och en kiosk med snabbmat lagad av råvaror från ekobyn.

Willy Palm från Uppsala säger att det som är dyrt i Sverige är arbets-kraft.

– Men flyktingar är rika på en sak: tid. De bara väntar. Många vill också bo billigt för att kunna skicka pengar till sina släktingar där hemma, förklarar han.

Svårt för flyktingatt få kontakt

Det är ofta svårt för flyktingar att komma in i det svenska samhället. Det har Mohamed Alwadi själv erfarenhet av. Han kom till Sverige i augusti förra året. Nu bor han i en flyktingförläggning utanför Norberg.

– Naturen är underbar, när det var vinter promenerade vi på isen, berättar han. Men det är en hel by full med flyktingar. Den ligger ute på landet och det är svårt att komma in till stan för den som inte har bil. Det finns bara en svensk dam i byn, det är föreståndaren för flyktingförläggningen. Hon är mycket vänlig, men det är svårt för oss att få kontakt med svenskar och att få arbete.

Letar efter mark

SICE letar nu efter mark att bygga på. De hoppas att hitta en plats på landsbygden, så nära Uppsala som möjligt.

Föreningen har kontakt med andra organisationer, bland annat Svenska kyrkan, Hela Sverige ska leva och Global Ecovillage Network. Nu undersöker de vilka tillstånd de behöver av myndigheter och hur projektet kan få pengar. Men de är inte särskilt oroliga för det.

– Det finns gott om pengar i världen. Goda idéer får stöd, säger Willy Palm lugnt.

Fakta: 

SICES

Du kan läsa mer om arbetet med ekobyn på hemsidan:

https://syriaecovillage.wordpress.com/

Ordlista

biogas -en -er = gas som skapas när t ex rester av mat bryts ner. Man kan använda biogas som drivmedel i bilar

föreståndare -n - = en person som har ansvar för att sköta något, t ex en flyktingförläggning

förädla -r -de -t här: de förädlar maten = de gör saker med det som kommer från växter och djur på gården, t ex marmelad eller ost

halm -en = torra strån från sädesslag som t ex vete och korn

hållbar -t -a här: de lever ett ekologiskt hållbart liv = de lever på ett sätt som inte skadar miljön och där de inte använder naturen mer än de behöver

isolera/d -t -de här: som är ensam och inte har kontakt med andra människor

klimatförändring -en -ar = att människans påverkan på miljön gör att det blir varmare på jorden

landsbygd -en -er = område som inte ligger i stan utan där det finns mycket skog och jordbruk

ler/a -an -or = en slags jord som är blöt så att man kan forma den och som blir hård när den torkar

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu