• Provencalska ägghalvor. Om du har några oliver kvar kan du lägga dem ovanpå majonäs-röran.
  • Salade Lyonnaise är fransk sallad med rökt fläsk i. Om du inte vill ha fläsk i din sallad kan du istället använda något annat rökt kött.
Sesam

Pröva nya recept i påsk

Snart är det påsk. Då äter många ägg. Kanske vill du pröva ett nytt recept med ägg i år? Vi på Sesam vill gärna tipsa om två recept, provençalska ägghalvor och Salade Lyonnaise med ägg.

Provençalska ägghalvor

6 portioner

Du behöver:

6 kokta ägg

1-2 kokta potatisar

1/2 dl majonnäs

3 sardell-filéer

5–10 svarta oliver

2 msk persilja

1 klyfta vitlök

svart-peppar

fling-salt

Så här gör du:

1. Hacka sardellfiléer, oliver och persilja i små bitar. Riv vitlöken. Skala äggen. Dela dem i halvor.

2. Ta försiktigt bort äggulan ur de halva äggen. Mosa äggulorna med till exempel en gaffel. Mosa även potatisen.

3. Lägg de mosade äggulorna och den mosade potatisen i en skål. Häll i majonnäs, sardeller, oliver, persilja och vitlök.

4. Blanda allt. Krydda med svartpeppar. Smaka så att det blir lagom mycket svartpeppar.

5. Lägg i röran i de halva äggen. Lägg lite flingsalt och persilja ovanpå röran. Lägg också på en oliv om du har några kvar.

Salade Lyonnaise med ägg

4 portioner

Du behöver:

250 gram olika sorters sallad

250 gram rökt sid-fläsk

smör

2 klyftor vitlök

4 skivor bröd, helst surdegs-bröd

en kruka färsk oregano

2 kokta ägg

För att göra en dressing behöver du också:

2 teskedar äppel-cidervinäger

2 teskedar dijon-senap

salt

2 matskedar gräslök

4 matskedar oliv-olja

fett att steka med

Så här gör du först:

1. Skölj och torka salladen.

2. Skär bort kanten av fett på fläsket. Skär fläsket i långa smala bitar. Stek köttet i smör tills köttet fått en gyllen-brun färg.

3. Lägg köttet på hushålls-papper men spara fettet i stek-pannan.

4. Skala och hacka vitlöken.

5. Skär brödet i små tärningar.

6. Värm olivolja i en stekpanna. Stek brödet och vitlöken. Det ska vara medel-varmt i stekpannan. Stek tills brödet har fått färg. Låt brödet kallna lite.

Så här gör du dressingen:

1. Skär gräslöken i små bitar.

2. Vispa vinäger, senap, lite salt och gräslök.

3. Rör ner olivoljan och lite av det fett som du stekte köttet i. Häll fettet i tunn stråle. Häll i lite grann fett i taget samtidigt som du rör om.

Så här gör du sen:

1. Riv sönder oreganon i små bitar. Blanda sallad, fläsk och oregano i en fin skål. Ringla dressingen över salladen och blanda lätt.

3. Skala äggen och dela dem i halvor. Lägg de stekta bitarna av bröd och de halva äggen ovanpå salladen.

Salladen är en bra för-rätt. Man kan också ha den som en av rätterna i en buffé.

Tips: Om du inte vill använda fläsk, pröva med något annat rökt kött istället.

Ordlista

buffé -n -er här: ett bord med flera små rätter

filé -en -er = en smal bit kött eller fisk

dressing -en -ar = en sås som man har till sallader

hacka -r -de -t = göra mycket små bitar av något med en kniv

ringla -r -de -t = röra sig i svängar

rör/a -an -or här: en blandning som är som en tjock sås eller kräm som man kan äta

surdegsbröd -et - = ett bröd som är bakat på en deg som gör att brödet får en syrlig smak

tärning -en -ar = en liten kub med sex sidor

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu