Pröva nya recept i påsk
Snart är det påsk. Då äter många ägg. Kanske vill du pröva ett nytt recept med ägg i år? Vi på Sesam vill gärna tipsa om två recept, provençalska ägghalvor och Salade Lyonnaise med ägg.
Provençalska ägghalvor
6 portioner
Du behöver:
6 kokta ägg
1-2 kokta potatisar
1/2 dl majonnäs
3 sardell-filéer
5–10 svarta oliver
2 msk persilja
1 klyfta vitlök
svart-peppar
fling-salt
Så här gör du:
1. Hacka sardellfiléer, oliver och persilja i små bitar. Riv vitlöken. Skala äggen. Dela dem i halvor.
2. Ta försiktigt bort äggulan ur de halva äggen. Mosa äggulorna med till exempel en gaffel. Mosa även potatisen.
3. Lägg de mosade äggulorna och den mosade potatisen i en skål. Häll i majonnäs, sardeller, oliver, persilja och vitlök.
4. Blanda allt. Krydda med svartpeppar. Smaka så att det blir lagom mycket svartpeppar.
5. Lägg i röran i de halva äggen. Lägg lite flingsalt och persilja ovanpå röran. Lägg också på en oliv om du har några kvar.
Salade Lyonnaise med ägg
4 portioner
Du behöver:
250 gram olika sorters sallad
250 gram rökt sid-fläsk
smör
2 klyftor vitlök
4 skivor bröd, helst surdegs-bröd
en kruka färsk oregano
2 kokta ägg
För att göra en dressing behöver du också:
2 teskedar äppel-cidervinäger
2 teskedar dijon-senap
salt
2 matskedar gräslök
4 matskedar oliv-olja
fett att steka med
Så här gör du först:
1. Skölj och torka salladen.
2. Skär bort kanten av fett på fläsket. Skär fläsket i långa smala bitar. Stek köttet i smör tills köttet fått en gyllen-brun färg.
3. Lägg köttet på hushålls-papper men spara fettet i stek-pannan.
4. Skala och hacka vitlöken.
5. Skär brödet i små tärningar.
6. Värm olivolja i en stekpanna. Stek brödet och vitlöken. Det ska vara medel-varmt i stekpannan. Stek tills brödet har fått färg. Låt brödet kallna lite.
Så här gör du dressingen:
1. Skär gräslöken i små bitar.
2. Vispa vinäger, senap, lite salt och gräslök.
3. Rör ner olivoljan och lite av det fett som du stekte köttet i. Häll fettet i tunn stråle. Häll i lite grann fett i taget samtidigt som du rör om.
Så här gör du sen:
1. Riv sönder oreganon i små bitar. Blanda sallad, fläsk och oregano i en fin skål. Ringla dressingen över salladen och blanda lätt.
3. Skala äggen och dela dem i halvor. Lägg de stekta bitarna av bröd och de halva äggen ovanpå salladen.
Salladen är en bra för-rätt. Man kan också ha den som en av rätterna i en buffé.
Tips: Om du inte vill använda fläsk, pröva med något annat rökt kött istället.
Ordlista
buffé -n -er här: ett bord med flera små rätter
filé -en -er = en smal bit kött eller fisk
dressing -en -ar = en sås som man har till sallader
hacka -r -de -t = göra mycket små bitar av något med en kniv
ringla -r -de -t = röra sig i svängar
rör/a -an -or här: en blandning som är som en tjock sås eller kräm som man kan äta
surdegsbröd -et - = ett bröd som är bakat på en deg som gör att brödet får en syrlig smak
tärning -en -ar = en liten kub med sex sidor