Handväskor mot rasism och nazism i Landskrona | Sesam
  • Konstnären Susanna Arwins förslag till en staty av damen som slår en nynazist med sin handväska.
Sesam

Handväskor mot rasism och nazism i Landskrona

Sesam har fått ett brev från nyhetskaféet i Landskrona. De gör ett uttalande om statyn av damen med handväskan.

Vi flyktingar som bor i Landskrona håller inte med Växjö kommun, som har sagt nej till en staty där en dam slår handväskan i huvudet på en nazist. Vi tycker att statyn är en mycket bra symbol för det folkliga engagemanget mot rasism och nazism i Sverige.

Vi som har blivit drabbade av extremister och diktatur i Syrien eller Irak, vill visa vår avsky mot rasism och nazism. I våra hemländer har vi lidit svårt av våld, orättvisor och diskriminering. Därför är vi emot tanken på våld.

Men vi tycker inte att statyn är en symbol för våldet. Tvärtom är det en symbol för demokrati och att protestera mot rasism.

Efter att ha deltagit i ett nyhetscafé på Landskrona stadsbiblioteket i slutet av februari, ställde sig flyktingar och svenskar tillsammans med handväskor i händerna. Det gjorde vi för att visa vår solidaritet med förslaget på statyn av damen med handväskan i Växjö och andra intresserade kommuner.

Vi vill förklara vår kärlek till det svenska samhället och vår önskan att integreras i det. Samtidigt vill vi visa vår avsky mot rasismen, fascismen och nazismen som breder ut sig.

Fakta: 

Damen med handväskan

Sesam har tidigare berättat om statyn av damen med handväskan. I april år 1985 demonstrerade några nazister i Växjö i Småland. En kvinna blev arg och slog en av nazisterna i huvudet med sin handväska. Fotografen Hans Runesson tog ett foto som har blivit mycket känt.

Konstnären Susanna Arwin har gjort en staty av kvinnan med handväskan. Växjö kommun tänkte sätta upp statyn som en symbol för mod och anti-rasism. Men för några veckor sedan sa kultur- och fritidsnämnden i Växjö nej. De tycker att statyn är för våldsam. Kvinnan borde ha slagits med ord istället, säger de.

Ordlista

avsky -n hon vill visa sin avsky mot rasism = hon vill visa att hon tycker mycket illa om rasism

drabbad -e han blev drabbad av diktaturen = han har varit med om de hemska saker som händer i en diktatur

engagemang -et - hon har ett stort engagemang mot rasism = hon är väldigt intresserad av att stoppa rasismen och arbetar med det

extremist -en -er = person med överdrivna åsikter, som inte accepterar att andra människor har en annan åsikt

folklig -t -a = som många människor tycker om

Rekommenderade artiklar

Hur är ramadan i Sverige?

Sesam frågade några syrier hur det är att fasta under långa sommar-dagar. Det finns både fördelar och nackdelar med att vara i Sverige under ramadan.

Extra lång fasta i år

Nu pågår ramadan. Under sommaren är dagarna långa i Sverige. Därför blir fastan extra lång i år.

© 2019 Sesam