Sesam

”SFI ger ingen kunskap om samhället”

Hallå där, Ali Alabdallah! Du har startat ett nyhets-kafé för nyanlända i Landskrona. Varför är det viktigt att hänga med i media?

– Att diskutera nyheter är inte bara ett sätt att lära sig språket. Det är också ett sätt att få kunskaper om ett lands kultur, politik och hur samhället fungerar. Svensk politik påverkar oss invandrare direkt. 

Berätta om nyhetskaféet i Landskrona.

– Vi ses på stadsbiblioteket i Landskrona en gång i veckan. Det kommer 15-20 personer varje gång. Vi bjuder in gäster, läser om nyheter som är intressanta för oss invandrare och diskuterar aktuella ämnen. Vi har till exempel pratat om terrorattentatet mot den franska tidningen Charlie Hebdo. Vi lär oss mycket nya ord och skapar en diskussion. Det behövs fler samtal mellan invandrare och det svenska samhället.

Varför startade du nyhetskaféet ?

– Jag såg att det fanns ett behov. Det saknas något viktigt i SFI-undervisningen för att integrationen ska gå snabbt. SFI ger ingen kunskap om det svenska samhället. Det är bara språkträning nu.

Vad menar du när du säger integration?

– Att kunna förstå det svenska samhället och att kunna vara delaktig.

Berätta lite om dig själv.

– Jag kommer från Syrien och är journalist och översättare. Jag har bland annat jobbat på den största tidningen i Syrien som heter Al Baath. Nu har jag bott i Sverige i ett år och två månader. Jag har fått praktisera hos en frilans-grupp och på en lokaltidning i Malmö. På så sätt har jag kunnat lära mig svenska snabbt.

Vilka nyheter pratade ni om i lördags?

– Vi hade en gäst från Centerpartiet. Det var Sven Svederberg, som är ordförande för Centerpartiet i Landskrona. Vi diskuterade en nyhet från tidningen Etc. De skrev att Sverige tjänar 8 miljarder per år på att ta emot invandrare. Vi diskuterade om det är sant.

Vad kom ni fram till?

– En del sa att invandring är bra för Sveriges ekonomi eftersom många av dem som kommer hit redan är utbildade. Sverige behöver också fler läkare och sjuksköterskor. Hittills har det till exempel kommit mer än 1 500 läkare hit från Syrien. Det är bra för Sveriges ekonomi.

Några svenskar som var med sa också att Sverige behöver fler som kan arbeta. Många svenskar ska gå i pension. Invandrare är bra för Sverige för att de kommer med kunskap.

Fakta: 

Nyhetskaféet i Landskrona

Nyhetskaféet träffas på stadsbiblioteket i Landskrona på lördagar kl 12.30.

Alla är välkomna, både nyanlända, människor som bott ett tag här och människor som är födda i Sverige.

Ordlista

behov -et - = känsla av att man behöver något eller måste ha eller göra något

delaktig -t -a hon är delaktig i samhället = hon träffar andra människor och påverkar det som händer

frilansare -n - = person, t ex journalist, som säljer sitt arbete utan att vara fast anställd

häng/a -er -de -t med han hänger med i media = han läser tidningar, ser på tv och lyssnar på radio och följer med och förstår vad som händer

nyanländ -a = här: människor som just har kommit till Sverige

nyhetskafé -et -er = ställe där människor träffas för att prata om aktuella nyheter

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu