Fråga oss


  • Innan man går på ett flygplan måste man gå igenom en säkerhetskontroll.
Sesam

Bomb i taxfreebutiken?

Vi vet att alla att passagerare som vill åka med flygplan måste gå igenom en säkerhetskontroll innan de får gå till flygplanet. Innan man går in i flygplanet kan man handla i affärer som kallas för taxfree-butiker. Där brukar passagerare handla souvenirer till släktingar, innan de går på flyget. Jag undrar hur är det för de som jobbar i affärerna? Har de också gjort som passagerna och gått igenom en säkerhetskontroll?

Jag minns när jag åkte med flygplan från Arlanda. På Arlanda kunde jag handla i en taxfreebutik och sen gå in i flygplanet. Tror ni inte att det i framtiden kommer vara mycket lätt att ta med en bomb in på flygplanet? Man kan ju muta personalen som jobbar i butikerna. Sedan kan personalen lämna bomben till den som ska resa med flygplanet.

Svar: Personalen i butikerna går igenom en säkerhetskontroll. Det gör de varje dag innan de börjar arbeta. Dessutom finns det regler för vem som får arbeta i en taxfreebutik. Man tar till exempel reda på om den som söker arbete har blivit dömd för ett brott. Har den det, så får den inte arbeta i en taxfreebutik. Den som är chef för en taxfreebutik har även att ansvar för att personalen inte ska göra saker som bryter mot lagen.

Ordlista

döm/d -t -da = när en domstol har kommit fram till att en person är skyldig till ett brott

kontrollera -r -de -t här: se till att allt är som det ska vara

muta -r -de -t = när man till exempel ger pengar till någon för att han eller hon ska fuska och göra som man själv vill

passagerare -n - = en person som åker i till exempel ett flygplan eller en bil, men som inte kör själv

säkerhetskontroll -en -er = en kontroll som alla måste igenom innan de får gå på ett flygplan. Där kontrollerar man till exempel att ingen tar med sig något farligt på planet

souvenir -en -er = en sak eller prydnad som man tar med sig som ett minne från en resa

taxfreebutik -en -er = en butik som säljer varor utan skatt. Butikerna finns bland annat på internationella flygplatser

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu