• Arbetsförmedlingen slutar med etableringslotsar eftersom många av dem har begått brott, säger myndighetens chef Mikael Sjöberg.
Sesam

Alla etableringslotsar slutar

Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg säger att de genast slutar med etableringslotsar. Flera av dem begick nämligen brott.

År 2010 började Arbetsförmedlingen arbeta med etableringslotsar. Det var den förra regeringen som bestämde att man skulle göra det.

Etableringslotsarna skulle hjälpa människor som kom till Sverige. De skulle se till att de nyanlända fick jobb och bostad och så att allt fungerade.

Men det har inte fungerat speciellt bra. Många har klagat på etableringslotsarna. De har inte fått bra hjälp, och vissa etableringslotsar har begått brott. De har till exempel mutat arbetsförmedlare för att de ska skicka folk till just deras företag. Vissa har lurat till sig pengar eller hotat Arbetsförmedlingens personal.

Arbetsförmedlingen säger att de inte kan utreda allt som har hänt. Det är för mycket. Dessutom verkar det som om en del etableringslotsar har rekryterat människor till terror-organisationer. Tidningen Expressen skriver att det troligen handlar om IS.

Mikael Sjöberg är general-direktör för Arbetsförmedlingen. Han vill inte säga vilken terrororganisation det gäller.

– Jag säger ingenting om sådana detaljer. Men vi har fått höra att det händer saker som absolut inte ska hända här. Andra myndigheter får ta reda på exakt vad som har hänt, säger han till Expressen.

Säpo håller nu på att utreda en del av etableringslotsarnas företag. Och Arbetsförmedlingen har bestämt sig för att sluta med etableringslotsar. De har sagt upp avtalen med alla deras företag.

– Lagen säger att jag ska hushålla med statens pengar och ge mina medarbetare en rimlig arbetsmiljö, förklarar Mikael Sjöberg.

Ordlista

generaldirektör -en -er = högsta chefen för en myndighet

hushålla -r -de -t han hushållar med pengarna = han använder pengarna effektivt och bra

medarbetare -n - hans medarbetare = de som han arbetar med (och oftast är chef för)

muta -r -de -t hon mutar tjänstemannen = hon ger tjänstemannen något för att hen ska fatta det beslut som hon vill

nyanlän/d -t -da här: de är nyanlända = de flyttade till Sverige för mindre än tre år sedan

rekrytera -r -de -t han rekryterar folk till IS = han hjälper IS att hitta folk som vill bli soldater hos dem

rimlig -t -a här: tillräckligt bra

Säpo = säkerhetspolisen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu