• Mona Sahlin tycker att det behövs en hjälplinje. Dit ska människor kunna ringa om de är oroliga för att någon håller på att bli extremist.
  • Mona Sahlin tycker att det behövs en hjälplinje. Dit ska människor kunna ringa om de är oroliga för att någon håller på att bli extremist. Foto: Maja Suslin/TT
Sesam

Vill ha hjälplinje mot radikalisering

– Judarna är väldigt utsatta, sa Mona Sahlin i en intervju i radio på måndagen. Både extrem höger, extrem vänster och radikala islamister attackerar judar.

Mona Sahlin arbetar som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Hon undersöker hur man kan arbeta mot radikalisering. Regeringen har gett henne uppdraget.

En undersökning visar att de flesta kommunerna i Sverige inte vet hur de ska arbeta mot radikalisering. Människor vet inte var de kan få hjälp, om de märker att någon börjar få extrema åsikter. Mona Sahlin berättar att förtvivlade människor ringer till henne. En mamma bad henne att låsa in hennes son. Mamman var rädd för att pojken skulle åka ner till Syrien och kriga. Men Mona Sahlin kan naturligtvis inte låsa in någon.

Hon hoppas att regeringen ska ge hennes arbete mer pengar. En sak hon vill göra är att skapa en hjälplinje. Dit ska människor kunna ringa om de är oroliga för att någon håller på att bli extremist.

Ordlista

förtvivla/d -t -de han var förtvivlad = han var väldigt ledsen och visste inte vad han skulle göra

hjälptlinje -n -r = ett nummer dit man kan ringa om man är orolig för något, där det arbetar människor som kan hjälpa

nyligen = för en kort tid sedan

radikalisering -en våldsbejakande radikalisering = när en person får allt mer extrema åsikter och tycker att de får använda våld

uppdrag -et - = sak som någon behöver göra

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu