• Polisen vaktar framför kulturhuset Krudttonden i Köpenhamn. Här dog en man och tre poliser skadades då en man sköt mot ett möte om yttrandefrihet på lördagen. FOTO: Michael Probst/TT
  • Människor lägger blommor vid en synagoga i Köpenhamn. Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt sa i ett tal att hon ska försvara yttrandefriheten och alla judar i Danmark.
Sesam

Två döda i attentat i Köpenhamn

I lördags hade människor samlats i ett kulturhus i Köpenhamn. De pratade om konst och yttrandefrihet. Med på mötet var den svenska konstnären Lars Vilks. Han har tidigare blivit hotad av islamister för ett konstverk han har gjort.

Plötsligt började en man ute på gatan skjuta mot huset. Han sköt ihjäl en man som gick förbi och skadade tre poliser. Sedan flydde han i en bil.

På natten till söndagen var det fest i ett församlingshem vid synagogan i Köpenhamn. Omkring 80 personer firade ett barns bar mitsva. Dan Uzan var medlem i församlingen. Han vaktade ingången tillsammans med två poliser. Danska säkerhetspolisen hade skickat dit dem efter attentatet mot kulturhuset tidigare på dagen.

Då kom det en man som verkade vara full. När han hade kommit nära, tog han fram ett vapen och sköt. Dan Uzan blev skjuten i huvudet och dog. Han hade själv inget vapen. De två poliserna sköt tillbaka. Därför kunde mannen inte komma in på festen. Mannens skott träffade poliserna. Sedan flydde han från platsen.

Polisen misstänkte att det var samma man som hade skjutit på båda ställena. Tidigt på söndag morgon hittade de honom. Han försökte skjuta poliserna, och då sköt polisen ihjäl honom.

Mannen var 22 år gammal och har tidigare suttit i fängelse för våldsbrott. Polisen tror att mannen var radikal islamist. Men det verkar inte som att han tillhörde någon grupp. De tror att han utförde brotten ensam.

En man som gick i samma klass som mannen som sköt berättar för Ekstrabladet om hur han minns honom. Han hatade judar, diskuterade gärna islam och hade ett hetsigt temperament.

I november stack mannen ner en man i tunnelbanan med en kniv. En journalist som var med vid rättegången, säger till Ekstrabladet att mannen inte verkade religiös då. Han såg ut att ha levt ett hårt liv, tyckte journalisten.

På måndagen anhöll polisen två personer. Polisen misstänker att de hjälpte mannen att skaffa vapen och att gömma sig.

Både muslimer och judar i Danmark är rädda nu. Det judiska samfundet i Danmark bad sina medlemmar att inte träffas i stora grupper på söndagen. Extra många poliser vaktar vid synagogor.

En dansk man som är muslim berättar för DN att det är en dubbel rädsla. Han är både rädd för dem som utför attentaten, och för hatet mot muslimer som attentaten skapar.

Ordlista

bar mitsva = judisk konfirmation

dåd -et -en här: brott

hetsig -t -a han har hetsigt temperament = han blir lätt väldigt arg

församling -en -ar = en grupp människor som tillhör samma kyrka, synagoga eller liknande

yttrandefrihet -en = alla människors rätt att skriva eller säga vad de tycker och tänker

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu