De gjorde utställning om svenskar i USA | Sesam
  • Karin Casimir Lindholm (i svart jacka) och Karolina Bång (i grått) utanför en hembygdsgård i Scandia, Minnesota.
  • Många svensk-amerikaner gillar dala-hästar.
  • En serie om Karolina Bång och Karin Casimir Lindholms resa i USA har varit med i svenskamerikanernas egen tidning Swedish Press.
Sesam

De gjorde utställning om svenskar i USA

Varför kallar sig många amerikaner fortfarande svenskar? undrade serie-tecknarna Karolina Bång och Karin Casimir Lindholm.

Karolina Bång och Karin Casimir Lindholm reste i USA. De reste i Minnesota, Illinois och Kansas. Här finns områden som kallas ”svenskbygderna”. Dit flyttade många svenskar för hundra år sedan och mer.

Nu har de gjort en utställning. Den heter 51% swedish (=51% svensk). Utställningen handlar om svensk-amerikanerna i svenskbygderna.

På utställningen finns foton, bildspel och serier.

– Jag har alltid varit intresserad av minoritets-kultur. Det är intressant med människor som lever som och känner sig som svenskar trots att de lever i ett annat land, säger Karolina Bång.

Karolina Bång och Karin Casimir Lindholm reste till orter som hade svenska namn som Mora, Lindström och Stockholm. Det finns faktiskt två Stockholm!Svensk-amerikanerna var mycket intresserade av det svenska. De hade svenska föreningar, dalahästar och dansade svensk folkdans.

– En del mat-rätter och traditioner kände vi inte igen. Till jul är det till exempel tradition att äta den värmländska rätten potatis-korv, säger Karolina Bång.Men många känner också till hur det är i Sverige i dag. De brukar hälsa på sina släktingar i Sverige.

– En del är väldigt intresserade av sin svenska bakgrund. De släkt-forskar och åker och letar upp släkt-gården, säger Karolina Bång.Karolina Bång och Karin Casimir Lindholm vill också jämföra USA och Sverige. I båda länderna har människor negativa åsikter om människor som flyttar dit. Många vill inte se likheterna mellan dem som kom som båt-flyktingar till USA då och de som kommer som båt-flyktingar till Europa i dag.

– Sverige har varit ett fattigt land. Många flydde härifrån. Men det vill många inte erkänna, säger Karolina Bång.

I dag har svenskamerikaner gott rykte. Men så har det inte alltid varit.

– Människor sa att de luktade illa. Och folk sa att de inte var lika vita som tyskar och engelsmän. Kanske är den nyaste gruppen alltid den konstigaste, säger Karolina Bång.

Utställningen visas på Malmö stadsbibliotek till den 1 mars. Tidigare har den varit i Växjö. Karolina Bång vill att den ska visas på fler ställen i Sverige. Och gärna i USA också.

– Det skulle vara roligt att visa utställningen för dem som är med. Utställningen handlar också om likheter och rasism. Jag tror att utställningen behövs där, säger hon.

Fakta: 

Lätt svenska: Petra Hansson

Ordlista

bildspel -et - = flera foton som visas, till exempel av en projektor eller en dator som visar en bild i taget på en vägg

minoritetskultur -en -er = det sätt att leva eller den kultur som mindre grupper har (t ex olika folkgrupper eller religiösa grupper)

släktforska -r -de -t = ta reda på vilka ens förfäder var

släktgård -en -ar här: den (bond-)gård som ens förfäder flyttade ifrån en gång

Rekommenderade artiklar

Semester, sol och sommar i P1

Sommar i P1 började som ett radioprogram som gav tips inför semestern. Programmet har förändrats mycket, men också i dag gillar många att lyssna på det på semestern.

Från vardagskläder till festkläder

Folkdräkter är kläder som vanligt folk hade förr. Kläderna var lika i en by eller i ett område. I grann-byn kunde kläderna vara annorlunda. Det gjorde att man visste från vilken by någon kom genom kläderna de bar.

© 2019 Sesam