Astrid och Greta föddes för tidigt | Sesam

Fördjupning


Tove Lundin
Sesam

Astrid och Greta föddes för tidigt

I Sverige föds ungefär sex procent av alla barn för tidigt. Många av de barnen klarar sig bra. Våra döttrar Astrid och Greta föddes i vecka 27. De vägde 760 och 830 gram.

Låg i kuvöser

När barn föds så tidigt behöver de ofta hjälp med nästan allt. Astrid och Greta fick ligga i kuvöser för att hålla sig varma. Eftersom deras lungor inte var färdig-utvecklade fick de hjälp att andas. Astrid fick extra syre genom en mask. Greta kunde inte andas själv alls, därför fick hon ligga i respirator. Det är en maskin som andas åt den som inte kan. De kunde inte suga, äta eller svälja själva. Därför fick de mat genom en slang i näsan som heter sond. De behövde också mediciner som de fick i sprutor.

Fick vara med

Det var jobbigt att inte kunna ta hand om sina barn själv. Men personalen sa att vi fick vara med hur mycket vi ville. Vi fick bo i ett rum på sjukhuset.

När vi hälsade på måste vi först tvätta händerna noga med tvål, vatten och hand-sprit. För tidigt födda är känsliga för bakterier. Om de får en infektion kan de dö. Sen fick vi sticka in händerna i kuvöserna och lägga dem på barnen. Deras hud var så tunn att man inte fick smeka den. Bara hålla handen stilla och löst på ryggen.

Prästen döpte Greta

Första dagarna var kritiska. Läkarna sa att Greta nog skulle dö. De frågade om vi ville döpa henne. Det ville vi. En präst kom på kvällen. Det var första gången jag fick hålla Greta. Då var hon fem dagar.

Greta klarade sig

Personalen tar kort på alla barnen. De gör små avtryck av fötter och händer. Jag var väldigt rädd att bara få med mig de sakerna hem. Men Greta klarade sig. Efter några dagar kunde vi hålla barnen. Vi fick sitta i fåtöljer med barnen mot huden och varma filtar över.

Skönt att prata

På sjukhuset jobbar en kurator som vi fick träffa. Det var skönt att prata om alla känslor.

Jag var ledsen och stressad över att inte vara med barnen jämt. Men kuratorn sa att det var viktigt att äta och sova också. Det fick mig att må bättre. Jag bestämde mig för att bli pigg och stark för barnens skull. Var tredje timme pumpade jag ut bröst-mjölk i små flaskor. Det gick bättre om jag åt och sov ordentligt.

Titta på barnen

Efter en månad fick vi flytta ihop på ett familje-rum. Där bor familjer med friskare barn. Vi fick sköta mycket själva. Vi fick till exempel ge barnen mediciner och mat. På tv-skärmar kunde vi se hur deras hjärtan slog och hur mycket syre de andades. Om de fick för mycket eller för lite syre pep ett larm. Eller om deras hjärtan slog för mycket eller lite.I början var det jobbigt och läskigt med larmen. Sen vande vi oss.

– Titta på barnen, inte på apparaterna, sa personalen hela tiden.

Lita på oss själva

Om ett barn är blått eller slappt är det allvarligt. Annars är det fel på apparaterna. Vi visste att en dag skulle det inte finnas apparater som sa hur våra barn mådde. Då måste vi lita på oss själva.

Läskigt men skönt

Efter tio veckor fick vi åka hem, hela familjen. Då hade vi med oss syrgas och andnings-larm som pep om barnen slutade andas. Första månaden hade vi hem-sjukvård. De hjälpte oss att byta sond. Det var läskigt att komma hem. Men också skönt.

Måste ha larm

Efter några veckor hemma kunde Astrid och Greta både äta och andas själva. Men de måste ha larm när de sov ett halvår till. Och vi fick inte träffa andra barn, åka buss eller gå i affärer. De var känsliga för bakterier.

Busar och skrattar

Flera gånger i veckan åkte vi till sjukhuset. Greta behövde operera in en slang i huvudet eftersom hon hade haft hjärn-blödning. Och Astrid hade hål i sitt hjärta. Men för varje dag blev de friskare. Läkar-besöken blev färre. Barnen växte. Och vi började känna oss som föräldrar på riktigt. Nu fyller Astrid och Greta snart två år. De busar, bråkar och skrattar som vilka barn som helst.

Fakta: 

Tips till föräldrar

Här är Toves bästa tips till föräldrar som får barn för tidigt:

Vissa vill vara med barnen hela tiden. Andra behöver vara för sig själva. Gör det som känns bäst för dig.

Försök att äta och sova ordentligt. Man behöver krafter för att orka ta hand om barnet sen.

Du behöver inte svara på sms eller telefon-samtal om du inte orkar. Allt sådant kan vänta.

Be familj och vänner om hjälp. Förklara vad ni behöver. Som hjälp med att tvätta, ta hand om det nyfödda barnets syskon eller laga mat.

Lita på att du som förälder känner ditt barn. Är det något som inte känns rätt, tala om det för personalen.

Även om det inte känns så kommer du att klara av detta!

Ordlista

avtryck -et - här: de gjorde avtryck av fötter och händer = de målade fötter och händer med en färg och tryckte dem mot ett papper så det blev en bild

bakterie -n -r = osynliga organismer som finns i luften och som sprider sjukdomar som hosta eller snuva

extrem -t -a = väldigt mycket

färdigutveckla/d -t -de hennes lungor är färdigutvecklade = hennes lungor har vuxit så mycket så att de fungerar som de ska

infektion -en -er = olika sjukdomar som till exempel influensa eller förkylning

kritisk -t -a här: mycket allvarligt

kuvös -en -er = en säng i plast som ser ut som en låda som håller värmen

mask -en -er = något som man har över ansiktet

pumpa -r -de -t här: pumpa bröstmjölk = klämma ut mjölk ur brösten med en apparat

slapp -t -a = mjuk och orörlig

syrgas -en här: en behållare med syre till den som behöver extra för att kunna andas ordentligt

Rekommenderade artiklar

Här är årets sommarpratare

Varje sommar får olika kända personer berätta något och spela musik i en timme. En miljon svenskar lyssnar på sommarpratarna, och ännu fler i podden efteråt. Vi tipsar om sex av årets sommarpratare.

Runstenar – vikingarnas twitter

En run-sten är en sten med runor på. Runor är skriv-tecken som människor i Norden och i Europa började använda år 100, och skrev med i tusen år framåt.

© 2019 Sesam