• Britta Nilsson fastnar med rullatorn i snön på Kungsholmen i Stockholm. Jämställd snöröjning skulle nog vara bra för henne. Foto: Jan Collsiöö/TT
  • Det är ännu svårare att komma fram i snön med barnvagn än med bil.
Sesam

Kvinnor halkar mer än män

Många halkar och gör illa sig på isiga vägar på vintern – speciellt kvinnor. I Karlskoga försöker man göra något åt det.

Nu är det mycket is på vägar och trottoarer i nästan hela Sverige. Det är lätt att halka. Kommunerna tar bort isen och snön och sandar vägarna och trottoarerna. Men många halkar ändå.

År 2012–2014 blev 19 000 fotgängare skadade när de halkade. Det visar en undersökning som Dagens Nyheter har gjort. De flesta som halkar och skadar sig är kvinnor. 12 700 av dem som blev skadade i halk-olyckor var kvinnor. Lite mer än 6 400 var män.

Att fler kvinnor blir skadade när de halkar kan bero på flera saker. Många äldre kvinnor har ben-skör-het. Det betyder att deras skelett lättare går sönder. Det är också vanligare att kvinnor har skor som är svåra att gå i. Men det finns också en annan skillnad som kan vara viktigare: kvinnor går, cyklar och åker buss, tåg och spårvagn mer än män.

I de flesta kommuner snö-röjer man först på stora vägar med mycket bilar. Sedan snöröjer man vägar där människor går och cyklar. Men Karlskoga kommun i Värmland har ändrat på det. De säger att de har börjat med jämställd snöröjning, berättar tidningen ETC.

I Karlskoga börjar man numera snöröja vid förskolor och på vägar som leder fram till förskolorna. Sedan tar man buss-hållplatser och cykel-banor och efter det snöröjer man runt arbetsplatser och skolor. Bosse Björk på Karlskoga kommun säger att det inte var några problem.

– Vi försökte vända på det. Vi tänkte: vilka har svårast att ta sig fram när det är snö? Tio centimeter snö kanske är knepigare med cykel, barnvagn eller rullator än med bil, säger han till ETC.

Stockholms kommun tar bort snön och sandar först på stora vägar med mycket trafik. Kommunen skriver på sin hemsida att de också försöker ploga viktiga cykel-vägar tidigt. Men trafik-borgar-rådet Daniel Helldén (MP) tycker att Stockholm ska göra som Karlskoga.

– Det är inte okej att folk ramlar och slår sig på Stockholms gator. Vi måste börja snöröja och sanda bättre på vägar där man går och cyklar, säger han till ETC.

Ordlista

fotgängare -n - personer som går

halka -r -de -t hon halkar på vägen = hon glider på vägen för att den är hal (och kanske ramlar)

jämställ/d -t -da här: jämställd snöröjning = snöröjning som ska vara lika bra för kvinnor och män

knepig -t -a det är knepigt = det är lite svårt, man måste tänka ut hur man ska göra

ploga -r -de -t här: de plogar vägen = de tar bort snön från vägen

rullator -n -er = en sorts vagn som man kan använda som stöd när man går

sanda -r -de -t de sandar vägen = de häller sand på vägen för att den ska bli mindre hal

snöröj/a -er -de -t de snöröjer vägen = de tar bort snö och is från vägen

trafikborgarråd -et - = den högsta politikern med ansvar för frågor om trafik i vissa stora kommuner

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu