• Inrikesminister Anders Ygeman kommer till mötet med ministrarna i Paris.
Sesam

Ministrar vill ha mer spaning på nätet

Tolv ministrar i EU-länder vill att internet-bolagen ska censurera internet. Sveriges inrikesminister Anders Ygeman stöder dem. Men bara i länder där det är lagligt, säger han.

I helgen träffades många politiska ledare från olika länder i Paris för att hedra dem som dog i terror-attackerna förra veckan. Ministrar från olika länder gjorde ett gemensamt uttalande. Det handlar om att ländernas underrättelse-tjänster ska kunna spana mer på internet.

Ministrarna säger att många sprider hat och uppmanar till våld och terror på nätet. De vill att man snabbt ska kunna hitta och ta bort sådant material. Och internet-operatörerna måste hjälpa till, säger de.

De som skrev under uttalandet var bland annat tolv ministrar från Frankrike, Storbritannien och Spanien. Även Sveriges inrikes-minister Anders Ygeman skrev under.

Uttalandet har fått mycket kritik. Den brittiska debattören Caspar Bowden skriver på Twitter: "Tre miljoner människor marscherar i Frankrike för yttrandefrihet, och 13 regeringar berättar att de tänker börja med censur på internet".

Den svenska bloggaren Henrik Alexandersson tycker inte att internet-företagen ska börja övervaka vad folk lägger ut på nätet. Han skriver att det "skulle flytta makten över det fria ordet från lagarna och rättsväsendet till enskilda, privata företag". Han tror att internetföretagen skulle börja ta bort väldigt mycket från internet för att inte riskera straff.

Men Anders Ygeman säger att internetföretag i Sverige inte ska börja ta bort material från nätet.

– Det är inte aktuellt i Sverige. Vår grund-lag förbjuder det både i pappers-tidningar och på internet, säger han till dator-tidningen IDG.

Han säger att han skrev under för att stödja EU-länder som har andra lagar än Sverige. Men Sverige ska inte ändra sina lagar, säger han.

– Vi har olika grundlagar och olika lagar för media i olika länder. EU kan inte ha gemensamma lagar för det, säger han.

Ordlista

debattör -en -er = en person som är aktiv i många debatter

grundlag -en -ar = lagar för hur landet ska styras och fungera. Grundlagar är mycket svårare att ändra än andra lagar

material -et här: texter, bilder, ljud och filmer på internet

rättsväsende -t -n Sveriges rättsväsende = lagar, polis och domstolar i Sverige

spaning -en här: övervakning och kontroll

uppmana -r -de -t de uppmanar till våld = de säger till folk att använda våld

uttalande -t -n här: politikerna gör ett uttalande = politikerna säger något tillsammans

yttrandefrihet -en = rätten att säga och skriva vad man vill

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu