• Man har hittat 30 personers döda kroppar i havet efter flyg-olyckan. Personal från Indonesiens räddningstjänst lämnar några av dem på flygplatsen i Surabaya.
  • I havet flyter något som kan vara en del av det störtade flygplanet.
Sesam

Flygplan störtade nära Borneo

Ett flygplan störtade utanför Borneo natten till söndagen den 28 december. Ombord på flygplanet var 162 människor. I fredags hade man hittat 30 kroppar i havet.

Sent på kvällen den den 27 december lyfte ett flygplan från flygplatsen i Surabaya i Indonesien. Det var 162 personer ombord på planet. De var på väg till Singapore, men de kom aldrig fram.

Det började åska. Åsk-vädret var mycket stort och det kunde vara farligt att flyga igenom det. Därför bad piloten flyg-ledningen om att få svänga åt vänster och flyga högre.

Men flygledningen kunde inte svara snabbt. Det fanns flera andra plan som flög högre och det fanns risk för att de skulle krocka. När svaret kom var det för sent. Flygplanet var borta.

Oroliga vänner och släktingar väntade på passagerarna på flygplatsen i Singapore. En kvinna berättade för nyhets-byrån AFP att hon väntade på sex personer.

– De skulle åka till Singapore på semester. De har alltid flugit med samma flyg-bolag. Det har aldrig varit några problem. Jag blev chockad när jag hörde att planet hade försvunnit. Jag är orolig för att planet kan ha kraschat.

I några dagar verkade det som om flight QZ8501 bara hade försvunnit. Men på tisdagen hittade man delar av flygplanet i havet utanför ön Borneo.

Under ytan kunde man se något som liknade en skugga av ett flygplan, skriver Dagens Nyheter. Och så började kroppar flyta upp.

I fredags hade man hittat 30 kroppar. De anhöriga på flygplatsen i Singapore förlorade sitt hopp.

En av dem berättar för en australisk tidning att han redan hade förstått att hans dotter var död.

– Hon är flygvärdinna, hon hör till besättningen. Hon skulle ha räddat passagerare innan hon räddat sig själv.

Många säger att flygbolaget Air Asia har gett bra information. Flygbolagets chef Tony Fernandes och Indonesiens president Joko Widodo reste till Surabaya för att säga att de var ledsna över olyckan.

Tony Fernandes skrev på Twitter:

– Mitt hjärta är fyllt av sorg för alla familjer med koppling till QZ8501.

Ännu vet man inte exakt varför flygplanet störtade. Det verkar som om det steg för snabbt och brant och tappade balansen. Men för att veta säkert måste man hitta flygplanets svarta låda, och det har man inte gjort ännu.

Ordlista

besätting -en -ar här: de som jobbade på flygplanet

brant - -a här: flygpanet stiger brant = flygplanet flyger snabbt uppåt med nosen (fram) mycket högre än stjärten (bak)

flight -en -er = flygning

flygbolag -et - = ett företag som kör flygplan

flygledning -en -ar = de som håller ordning på flyg-trafiken och hjälper piloterna att flyga säkert

flygvärdinn/a -an -or = en kvinna som jobbar med att servera mat och dryck och se till att passagerarna har det bra på ett flygplan

koppling -en -ar här: familjer med koppling till flight QZ8501 = familjer som hade någon medlem eller kände någon som var med på flight QZ8501

störta -r -de -t flygplanet störtar = flygplanet faller ner på marken eller i havet

svarta lådan = en apparat med elektronisk information om vad som har hänt på flygplanet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu