Bada gratis på julafton | Sesam
  • Personalen på Midgårdsbadet hoppas att många ska komma dit och bada på julafton. Barnen på bilden badar på ett bad i Farsta i Stockholm.
  • Tapani Röyttä arbetar på Midgårdsbadet i Sigtuna. Där kommer man bland annat att dela ut julklappar på julafton.
Sesam

Bada gratis på julafton

På Midgårdsbadet i Sigtuna kan du bada gratis på julafton. På badet kommer det också att finnas gratis mat och julklappar.

Sigtuna kommun äger Midgårdsbadet. Kommunen har bestämt att badet ska vara öppet alla dagar på året. Personalen började prata med varandra om att det är viktigt med gemenskap på jul. Plötsligt kom de på en idé.

– Vi ville att det skulle vara gratis att bada. Vi ville också bjuda på mat. De finns många som inte har så mycket pengar, säger Tapani Röyttä som arbetar på Midgårdsbadet.

På julafton är det alltså gratis att bada. Dessutom kommer det att finnas gröt, smörgås med skinka och fika.

– Sedan ville vi ha något mer, säger Tapani Röyttä.

Personalen ville också att det skulle finnas julklappar på badet.

Personalen tog kontakt med olika organisationer. En organisation ville samarbeta med badet. Den organisationen heter Skokartongsappellen. Organisationen startade för ett år sedan. Organisationens idé kommer från England. Där kan man köpa en julklapp. På julklappen ska man skriva om julklappen är till en flicka eller en pojke. Man ska också skriva vilken ålder julklappen passar för. Man lämnar julklappen till Skokartongsappellen. Personer från organisation ger sedan julklappar till personer som inte får julklappar annars.

Förra året var det många som gav julklappar till Skokartongsappellen. Först tänkte de som arbetar på badet att Skokartongsappellen skulle komma till badet på julafton. Men sedan bestämde man att Midgårdsbadet skulle bli en plats där man kunde lämna julklappar. Den som vill lämna in ett paket kan alltså göra det på Midgårdsbadet. Men det är viktigt att det är nya saker man ger bort. Förra året gav en del bort gamla och slitna saker till Skokartongsappellen. Det ska man inte göra.

Nu hoppas de som arbetar på badet att många ska komma dit på julafton.

– Det finns ju många anledningar att komma. En del har inte råd att fira. En del firar inte jul av religiösa skäl. De kanske bara vill komma och bada. En del är ensamma. Andra kanske passar på att bada på förmiddagen, innan de åker i väg på annat. Det här är inget firande på det kristna sättet, det är en jul för alla helt enkelt, säger Tapani Röyttä.

Ordlista

anledning -en -ar = en förklaring till att man gör något eller är på ett visst sätt

gemenskap -en -er = en känsla av att höra ihop med en grupp människor

gratis = när det inte kostar pengar

fika -t - = kaffe till exempel med något att äta till, till exempel kakor och bullar

julklapp -en -ar = en present som man ger eller får på julafton

kommun -en -er = Det finns 290 kommuner i Sverige. I varje kommun finns politiker. Politikerna har rätt att bestämma över vissa saker i kommunen

personal -en - = de människor som arbetar på en arbetsplats

organisation -en -er här: en grupp av människor som har samma intresse, till exempel vill nå ett visst resultat

slit/en -et -na = när något är använt så mycket att det blivit sämre eller fulare

Rekommenderade artiklar

Semester, sol och sommar i P1

Sommar i P1 började som ett radioprogram som gav tips inför semestern. Programmet har förändrats mycket, men också i dag gillar många att lyssna på det på semestern.

Från vardagskläder till festkläder

Folkdräkter är kläder som vanligt folk hade förr. Kläderna var lika i en by eller i ett område. I grann-byn kunde kläderna vara annorlunda. Det gjorde att man visste från vilken by någon kom genom kläderna de bar.

© 2019 Sesam