• Efter 17 timmar kunde de överlevande i gisslan lämna kaféet. Foto: Rob Griffith/AP/TT
  • Ambulans-personal hjälper en av de skadade till ambulansen. Foto: Rob Griffith/AP/TT
Sesam

Gisslandrama på kafé i Sydney

En man höll gästerna på ett kafé i Sydney som gisslan i 17 timmar i måndags. Polisen stormade kaféet när de hörde skott. Tre personer blev dödade och flera blev skadade.

I måndags morse gick en man in på Lindt Chocolate Café i Sydney och tog 17 personer som gisslan. Polisen spärrade av området. De använde även prick-skyttar och helikoptrar.

Nästan 17 timmar senare stormade polisen kaféet. De hade hört skott och explosioner. Sedan flydde gisslan. Tre personer blev dödade: kaféets ägare, en 38-årig advokat och mannen som tog gisslan. Flera personer blev skadade. Fem personer ur gisslan flydde innan polisen stormade.

Gisslantagaren tvingade några i gisslan att skriva meddelanden på Facebook. Så här skrev 42-åriga Marcia Mikhael: ”Han säger att han vill göra två byten.

1. Han vill byta en gisslan mot en Isis-flagga.

2. Två personer kommer att bli fria om politikerna säger till media att det här är en attack av Isis i Australien.”

Men mannen kom inte från Isis. De skulle inte skicka en ensam man att ta gisslan, säger terrorist-experten Adam Dolnik från universitetet i Wollongong.

– Terrorister brukar vara väl förberedda. De har flera personer som tar gisslan. Det här är nog en ensam person som är dåligt tränad.

Senare såg polisen vem han var. Han hette Man Haron Monis, var 50 år och kom från Iran. Han hade begått flera brott tidigare och var åtalad för 40 sex-brott. Han var känd för att ha skickat hat-brev till döda australiska soldaters familjer. Han var även misstänkt för att ha mördat sin ex-fru.

Hans advokat säger till nyhets-programmet ABC News:

– Han var anklagad för väldigt allvarliga brott. Jag tror att han kände att han inte hade något att förlora.

Catherine Burn från polisen i Australien säger att alla i gisslan var mycket modiga. Den 34-åriga mannen som ägde kaféet försökte ta gisslantagarens vapen. Men då började gisslantagaren skjuta. Det var då polisen stormade kaféet. De kan ha råkat skjuta 34-åringen när han brottades med gisslantagaren. Men det kan också ha varit gisslantagaren som sköt honom. Polisen håller på att undersöka det nu.

Ordlista

förbe/redd -rett -redda han är dåligt förberedd = han är inte tränad för vad han ska göra och har inte de saker som han behöver

gisslan han tar dem som gisslan = han tar dem som fångar och hotar att döda dem om han inte får som han vill

gisslantagare -n - = en person som tar gisslan

prickskytt -en -ar = en person som skjuter mot ett bestämt mål på långt avstånd

råka -r -de -t här: de råkade skjuta honom = de sköt honom av misstag, fast de egentligen skulle skjuta någon annan

spärra -r -de -t av de spärrar av området = de sätter t ex upp plast-band och staket så att folk inte ska gå in i området

storma -r -de -t polisen stormar kaféet = flera poliser med vapen går in på kaféet samtidigt för att ta någon som finns där

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu