Lättläst om livet med Asperger | Sesam

Recension


Bok
Mitt liv med Asperger
Författare: Jerker Jansson
Förlag: LL-förlaget

  • Hur ska man hälsa – kramas eller bara ta i hand? Det brukar Jerker Jansson fundera över ibland. Bilden är från Nobel-pris-utdelningen förra året. Forskaren Francois Englert (i vitt skägg) fick Nobel-priset i fysik. Och det verkar vara en kram på gång.
Sesam

Lättläst om livet med Asperger

Bok

Jerker Jansson är journalist, musiker och författare. Hans senaste bok kom i höstas: Mitt liv med Asperger. I boken berättar han om sitt eget liv.

Han berättar att han har känt sig annorlunda i hela sitt liv. Han är bra på mycket, men en del saker som är lätta för andra behöver han tänka mycket på. Till exempel: Om man går bort på middag, ska man krama folk när man hälsar eller bara ta i hand? Det kan vara olika på olika middagar. Hur ska man veta?

De flesta människor tvekar inte. De tycker att det är självklart hur de ska göra. Men det är det inte för Jerker Jansson.

En del andra saker är också svåra för honom: att hålla ordning och betala sina räkningar i tid, till exempel. Att orka vara med folk hela tiden och att man pratar utan att vilja säga något speciellt. Att leva tillsammans. Och att människor ofta tror att han menar något annat än det han säger – fast han inte gör det.

Länge undrade han varför han var annorlunda. Han försökte vara som andra, men det fungerade inte. Livet blev trassligt och svårt.

När han var cirka 40 år började han undra om han hade någon form av autism. Han fick träffa läkare och psykologer och göra en utredning. Sedan fick han svaret: han har Aspergers syndrom – en sorts autism.

På väg hem från sjukhuset grät han. Det var som om han hade fått veta att han var trasig. Men så tycker han inte längre. Nu förstår han att hans hjärna fungerar lite annorlunda och att det är helt okej.

”Ju mer jag har lärt känna mig själv, desto mindre konstig känner jag mig. Det var när jag tvingade mig själv till saker som det var jobbigast”, skriver han.

Jerker Jansson berättar inte bara om sitt eget liv. Han förklarar vad autism är och vad som kan vara annorlunda hos människor med autism. Det är ingen medicinsk hand-bok, men man får ändå veta mycket.

Mitt liv med Asperger är en enkel och rak bok. Det känns skönt att läsa den. Den är lättläst, med korta rader, och att läsa dem känns som att lyssna på någon som berättar.

Läs den om du är nyfiken på Asperger och autism, om du känner någon med Asperger eller om du funderar över dig själv. Eller läs den ändå. Det finns säkert någon i ditt liv som du kommer att förstå lite bättre efteråt.

Fakta: 

Aspergers syndrom

• är en typ av autism

• är en diagnos som man inte ställer längre. Från och med i år använder man diagnosen autism-spektrum-störning istället. Men många säger fortfarande Asperger.

Ordlista

autism -en = en funktionsnedsättning som gör att kontakten med andra kan vara svårare

diagnos -en -er läkaren säger att Jerker har en autismspektrumstörning = läkaren ger Jerker diagnosen autismspektrumstörning

hand/bok -boken -böcker = en bok som berättar hur man ska göra något och ger mycket fakta

självklar -t -a det är självklart = man behöver inte säga det, alla förstår ändå

tveka -r -de -t han tvekar om hur han ska hälsa = han vet inte hur han ska hälsa och han tänker på det

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam