Foton av livet och drömmarna | Sesam

Recension


Foto
The other camera – 13 sydafrikanska fotografer 1950–2013
Var: Etnografiska museet i Stockholm
När: Till och med 26 april 2015

  • Ronald Ngilima fotograferade människor i deras hem. Många av dem var fattiga och hade ett hårt liv. Men på bilderna ser de ut att vara fria från bekymmer.
  • Det här är ett dubbel-exponerat foto. En ny-gift kvinna har valt en arena som bakgrund till aitt porträtt.
Sesam

Foton av livet och drömmarna

Etnografiska museet visar gatu-fotografi från Sydafrika. Bilderna visar människor som håller huvudet högt ­– trots allt.

Att fotografera på gatan har en lång tradition i Sydafrika. Själv-lärda fotografer tar bilder av bröllop, fester och vardag. Sådana foton kan man sällan se i konst-hallar eller i västerländska tidningar.

Men nu har Etnografiska museet i Stockholm en utställning med sydafrikanskt gatu-fotografi. Där finns foton från 1950-talet, tagna med låd-kameror. Där finns moderna selfies, tagna med mobiler. Och allt däremellan. Många bilder är tagna under apartheid-tiden. De visar människor som håller huvudet högt, trots förtryck och fattigdom.

Många har fina kläder på sig och tittar in i kameran. Någon dansar. En annan står framför sin dörr, klädd i kostym och hatt. I utkanten av en kåk-stad poserar unga människor i bad-dräkt på stranden.

Curator Paul Weinberg presenterar utställningen. Han säger:

– De här människorna kanske inte satt i fängelse i 27 år. Men det betyder inte att de inte är viktiga. Det är ofta vanliga människor som formar historien.

Fotona på utställningen The other camera visar inte bara livet utan även drömmarna. Det var vanligt att gatu-fotograferna sålde dubbel-exponerade foton. Personen som de fotograferade fick välja ett foto som bakgrund till sitt porträtt. Det kunde vara en vacker himmel eller höga skyskrapor, till exempel. De som köpte sådana bilder var människor som hade flyttat från landsbygden in till städerna. De ville ha bilder som visade att det gick bra för dem.

Några bilder kommer från ett projekt för ungdomar i kåkstaden Khayelitsha. Svarta människor tvingades flytta till Khayelitsha under apartheid. Ännu i dag är det ett fattigt område där många begår brott. Ungdomarna har fotograferat sig själva med sina mobiltelefoner. De ser stolta ut. De fotograferar med sina mobiler istället för med 1950-talets låd-kameror. Men värdigheten är densamma som på de tidigaste svart-vita bilderna.

Fakta: 

Lätt svenska: Malin Bergendal

Ordlista

apartheid = ett rasistiskt samhälls-system där man höll människor med olika färg eller kultur skilda åt och förtryckte alla som inte var vita

bakgrund -en -er här: det som man ser bakom en person på en bild

curator -n -er = en person som ordnar utställningar där man t ex visar konst

dubbelexponera/d -t -de bilden är dubbelexponerad = det är två bilder på varandra

däremellan 1950-talet och nutiden och allt däremellan = 1950-talet, nutiden och allt mellan 1950-talet och nutiden

gatufotografi -et = foton som någon har tagit på gatan

kåk/stad -staden -städer = städer eller stads-delar med dåliga hus eller skjul som folk ofta har byggt själva av sådant som de har hittat

lådkamer/a -an -or = en kamera som är byggd i eller av en låda

posera -r -de -t = visa upp sig, till exempel för att vara med på en bild

självlär/d -t -da självlärda fotografer = personer som har lärt sig själva att fotografera

skyskrap/a -an -or = mycket höga hus

Rekommenderade artiklar

© 2019 Sesam