• Ungdomarna som åker och krigar med extrema grupper har ofta varit borta från religionen länge, säger Mohammad El-Alti från Göteborgs moské. Foto: Frida Bergstedt
Sesam

Moskén vill samarbeta med kommunen

Göteborgs moské vill inte att ungdomar ska åka till Syrien och Irak och kriga med Isis. De vill samarbeta med kommunen för att stoppa de här resorna. Det säger Mohammad El-Alti från Göteborgs moské.

Ungdomarna som åker och krigar med Isis har ofta varit borta från religionen länge, säger Mohammad El-Alti. Sedan börjar de fundera över livet och vill leva mer efter sin tro. Då blir de lätt byten för extrema grupper som Isis, säger han.

– Man måste fånga upp dessa ungdomar i tid.

För att nå ungdomarna måste moskén bli en större del av samhället, anser han. Och informationen till de unga måste bli bättre.

– Vi behöver också fler fritids-aktiviteter som är intressanta för dem. Vi ska inte bara läsa Koranen. Vi ska göra annat också.

Mohammad El-Alti vill att unga som söker en tro ska få lära känna det fredliga budskapet i islam. Men för att nå ungdomarna behöver moskén samarbeta med kommunen, säger han. Och han tycker att kommunen har minst lika mycket ansvar som moskén.

– Det har inte alls med vår tro att göra. Ingenting i vår tro säger att man ska döda som Isis gör.

Han tycker att media ger en dålig bild av islam.

– En vanlig svensk som sitter i soffan och tittar på nyheterna, allt han får höra om islam handlar om Isis och terrordåd. Men Isis använder religionen för sina politiska intressen. Det är politik, inte religion, säger han.

Fakta: 

Lätt svenska: Malin Bergendal

Ordlista

fritidsaktivitet -en -er = något som man gör när man är ledig

fånga -r -de -t upp här: de fångar upp ungdomarna = de får kontakt med ungdomarna och hindrar dem från att göra något dåligt

lätta byten här: de blir lätta byten för extrema grupper = det är lätt för extrema grupper att få dem intresserade

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

© 2024 Fria.Nu