Luis Suarez tillbaka på plan | Sesam

Fördjupning


Andreas Ericsson
  • Italy’s Giorgio Chiellini, left, lays on the pitch after Uruguay’s Luis Suarez, right, ran into him with his teeth during the group D World Cup soccer match between Italy and Uruguay at the Arena das Dunas in Natal, Brazil, Tuesday, June 24, 2014. (AP Photo/Hassan Ammar)
  • Luis Suarez är glad. Han passade fram till Barcelonas första mål i helgens match mot Real Madrid.Foto: Paul White/AP/TT
  • FILE - In this June 24, 2014 file photo, Uruguay’s Luis Suarez holds his teeth after biting Italy’s Giorgio Chiellini’s shoulder during the group D World Cup soccer match between Italy and Uruguay in Natal, Brazil. Sinking teeth into the shoulder of Giorgio Chiellini in a group-stage game led to a four-month ban from all football for the Uruguay striker. (AP Photo/Ricardo Mazalan, File)
  • Cristiano Ronaldo jublar. Han har precis gjort 1–1 för Real Madrid mot Barcelona. Foto: Andres Kudacki/AP/TT
Sesam

Luis Suarez tillbaka på plan

I helgen spelade Real Madrid mot Barcelona i den spanska ligan. Matchen mellan lagen är alltid speciell. Den kallas för El Clásico. Men den här gången pratade alla om att Luis Suarez fick spela igen.

Det hände under fotbolls-VM i Brasilien i somras. Uruguay mötte Italien.

Plötsligt hände någonting i Italiens straff-område.

Den italienske försvararen Giorgio Chiellini ramlade. Sedan drog han ner sin tröja vid axeln. Han viftade vilt med armarna. Det gjorde han för att visa att Luis Suarez bitit honom i axeln.

Luis Suarez satt bredvid honom på gräset. Han höll fingrarna om sina tänder. Han hade bitit Giorgio Chiellini hårt. Så hårt att han själv fick ont i sina tänder.

Domaren visade ut Luis Suarez, som är en av världens bästa målskyttar. Därför är Luis Suarez en väldigt viktig spelare. Han fick ett hårt straff för sitt bett.

Först i lördags fick han spela en riktig match igen. Då hade han varit avstängd i fyra månader.

Han blev trött på slutet

Det började bra för Barcelona – och för Luis Suarez. Han passade fram till Neymar som gjorde 1–0. Målet kom redan i den fjärde minuten.

Mot slutet av matchen blev Suarez trött. Han blev utbytt i den 69:e minuten.

– Jag fick reda på att jag skulle spela två timmar före matchen. Det kändes bra men jag visste att jag inte skulle klara av hela matchen på 90 minuter, sa Suarez.

Real Madrid spelade smart

Men efter det tidiga målet tog Real Madrid över matchen.

Först kvitterade Ronaldo på straff. Sedan gjorde Real Madrid två mål till och vann till slut med 3–1. De spelade smart. Laget backade hem med många spelare. Barcelona spelade som vanligt med många passningar. Det är vackert att se på, men är inte alltid särskilt effektivt. Sedan kontrade Real Madrid blixt-snabbt.

Jämnt i toppen

Nu är det jämnt i toppen i den spanska ligan. Barcelona leder med en poäng före Real Madrid. Men det återstår fortfarande många matcher.

Efteråt berättade Luis Suarez att det var skönt att få spela igen. Trots förlusten.

– Jag är väldigt glad över att vara tillbaka. Det är en lättnad. Men känslan är bitter-ljuv med tanke på resultatet, sa han.

Många stjärnor i laget

Både Barcelona och Real Madrid har massor med stjärnor i sina lag. Tio av spelarna är världsmästare. Lagen har tillsammans 36 landslags-spelare från 14 olika länder. Därför är det svårt att ta en plats.

Luis Suarez kom till Barcelona från det engelska laget Liverpool. Han kostade cirka 700 miljoner kronor. I Liverpool gjorde han väldigt många mål förra säsongen, 31 stycken.

Men i Barcelona måste han spela på höger-kanten i anfallet. Då blir det svårare för honom att göra lika många mål. I Liverpool spelade han i mitten i anfallet. Men i Barcelona spelar också Messi och Neymar. De är två av världens bästa anfallare.

”Straffet var för hårt”

Den här veckan kommer det ut en bok om Luis Suarez liv.

I det första kapitlet av boken berättar han om hur han bet Giorgio Chiellini. Det var inte första gången som Suarez bitit en annan spelare. Folk har undrat vad är för fel på honom.

Tidningen The Guardian har gjort en intervju med honom. Där berättar han hur besviken han är. Straffet var för hårt tycker han.

– Om straffet bara hade varit nio matchers avstängning i Uruguays matcher, då hade jag förstått. Men att inte låta mig spela i Liverpool? Stoppa mig från alla arenor i hela världen? Stoppa mig från att gå till jobbet? Stoppa mig från att till och med jogga en centimeter runt en fotbollsplan? Det är fortfarande overkligt för mig, säger han.

Gått till en psykolog

Eftersom Luis Suarez ofta blir arg har han gått till en psykolog.

– Jag blir irriterad när en back kommer ikapp mig. Jag blir irriterad när jag missar mina chanser, säger han.

Men nu vill han inte längre prata om händelsen. Nu vill han bara tänka på att spela fotboll för sin nya klubb Barcelona.

Ordlista

anfallar/e -en -na här: en som spelar längst fram och ska göra mål

bitter-ljuv -t -a = en blandad känsla av både smärta och glädje

blixt-snabb/t -a = med blixtens hastighet här: när man snabbt växlar om mellan försvar- och anfallsspel

försvara -t -de här: en fotbollsspelare som spelar längst bak och som ska försvara sitt lag

irritera/d -t -e = ilsken, sur

kontra -r -de -t = här: göra ett motanfall

kvittera/d -t -de = utjämna här: ett mål som betyder att båda lagen har gjort lika många mål

lättnad -en = här: han känner lättnad = han mår bättre

målskytt -en -ar = spelare som gör mål

passning -en -ar = när en spelare skjuter bollen till en annan spelare

psykolog -en -er = en person som kan hjälpa en att lösa sina problem, t ex om man är ledsen eller arg

speciell -t -a = ovanligt, här: en speciell fotbollsmatch = en fotbolls-match som väldigt många är intresserade av

straffområde -t -n = ett område på fotbollsplanen. Inom det här området kan det anfallande laget få en straffspark

utbytt - -a = han blir utbytt = en annan spelare spelar istället förhonom resten av matchen

åter/stå -st -står -stod -stått = vara kvar

Rekommenderade artiklar

SKROCK SKA GE LYCKA

Spottar du tre gången när du ser en svart katt? Då är du vidskeplig och skrockfull.

© 2019 Sesam