• De flesta som får hemtjänst tycker att den är bra, trots att personalen har så bråttom.
Sesam

Hemtjänsten har för lite tid

Många äldre får för lite hjälp av hemtjänsten och personalen har ont om tid. Men ändå är de flesta nöjda.

Maj-Britt Österling är snart 90 år. Hon får hjälp av hem-tjänsten två gånger om dagen. De kommer tio minuter på morgonen och tio minuter på kvällen. De hjälper henne att sätta på sig stöd-strumporna och att ta av dem.

– De sitter hårt, så jag klarar det inte själv, säger Majbritt Österling.

Hon tycker att hon får bra hjälp.

– De är så snälla! De stannar alltid lite längre. Jag är ju lite av en knäpp-käring, så vi har mycket att prata om. Men de har förskräckligt dåligt med tid. Jag lider inte av det, men andra gör det.

De som jobbar med att hjälpa äldre personer har ofta ont om tid. Det kan man läsa om i många rapporter. Men de flesta äldre som får hjälp är mycket nöjda med hemtjänsten. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen gör varje år.

De flesta som får hemtjänst får välja vilka som ska hjälpa dem. De kan välja kommunens hemtjänst eller något privat företag. Många tycker att det är svårt att välja. Ibland hjälper deras anhöriga till. Men det är svårt för dem också.

Pernilla Kristoffersson och Fanny Falkenberg har hjälpt äldre släktingar att välja hemtjänst. De tyckte att det var svårt att leta och välja.

– Allt är nytt. Man vet inte var och hur man ska söka information, säger Pernilla Kristoffersson.

De ville hjälpa andra i samma situation. Därför startade de sajten seniorval.se. Där kan äldre och anhöriga lätt hitta information om hemtjänst. Det är väldigt många som vill ha hjälp med det. Mer än 250 000 personer besökte sajten förra året.

När någon behöver hemtjänst kommer kommunens bistånds-handläggare på besök. Det är biståndshandläggaren som bestämmer vilken hjälp de ska få. Men ibland blir det fel. Många säger att de bara behöver lite hjälp, fast de egentligen behöver mer. Därför får många för lite hjälp. Och ofta vet de inte vart de ska vända sig för att be om mer hjälp.

Maj-Britt Österling säger att det är viktigt att visa att man uppskattar hemtjänst-personalens arbete. Då får man bättre hjälp, säger hon.

– Det finns de som klagar på hemtjänsten. Men det beror mycket på hur man själv är. Om man är grinig och störig blir det inte bra.

Det är viktigt för den som får hjälp att kunna bestämma vem som ska komma hem till dem. Det säger Pernilla Kristoffersson.

– Personerna är viktiga eftersom det är din vardag. De ska komma in i ditt hem. De kanske till och med ska duscha dig. Då är det viktigt att man trivs ihop. Om det inte fungerar ska man kunna byta.

Fakta: 

Lätt svenska: Malin Bergendal

Ordlista

biståndshandläggare -n - = en person från kommunen som bestämmer vilken hjälp t ex äldre personer ska få

hemtjänst -en = personal som hjälper äldre sjuka personer hemma

knäppkäring -en -ar här: en knäppkäring = en tokig tant (Majbritt säger det skämtsamt)

Socialstyrelsen = en myndighet som bland annat har ansvar för vård och hjälp till äldre

stödstrump/a -an -or = strumpor som ger stöd, t ex om man har ont i benen

vän/da -der -de -t sig vart ska jag vända mig? = vem ska jag tala med?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

© 2024 Fria.Nu