• Hemtjänstupproret kämpar för att personalen ska få det bättre på jobbet. Foto: Maja Suslin/TT
Sesam

Så vill de rädda hemtjänsten

Sex timmars arbetsdag och förbud mot vinster i äldre-omsorgen. Det är några förslag för att ge hemtjänstens personal bättre arbetsvillkor. Själva vet de vad de tycker.

I Stockholm har hemtjänst-personal bildat ett nätverk som kämpar för bättre arbets-villkor. Nätverket Hemtjänstupproret startade i våras i protest mot det nya kontroll-systemet Para-Gå. Hemtjänst-arbetarna Jeanette, Sofia och Marianne är med.

– När de införde Para-Gå, då kände jag att det var droppen, säger Jeanette.

Människors rätt till bra vård och omsorg ska vara viktigare än att hemtjänst-företag ska tjäna pengar, säger Hemtjänstupproret. Det tycker regeringen också. De har kommit överens med Vänsterpartiet. De vill förbjuda företagen att tjäna mycket pengar på vård och omsorg. Det kan göra stor skillnad, säger professor Marta Szebely som forskar om omsorg. Men det beror hur de nya lagarna kommer att se ut.

Marta Szebely berättar också att Nyköping och Göteborg provar sex timmars arbetsdag i vård-yrken. Andra länder i Norden har redan börjat med kortare arbetstid.

– I Norge och Danmark arbetar man 37 timmar i veckan. Lunch-rasten räknas in i arbetstiden, säger hon.

Jeanette, Sofia och Marianne vet vad de tycker behövs i hemtjänsten.

– Företag ska inte driva hemtjänst för att tjäna pengar. Det ska vara små arbets-grupper och de anställda ska kunna vara med och bestämma, säger de.

Forskningen kan också svara på hur hemtjänsten ska bli bättre, säger Marta Szebeny.

– Det behövs mer tid för arbetet. Det ska vara samma person, eller några få personer, som kommer till en pensionär. Hemtjänsten behöver bli mer flexibel. Och de som arbetar på hemtjänst ska kunna få stöd. De ska hinna prata med varandra och med chefen.

Fakta: 

Om vinster

När vi betalar skatt går en del pengar till hemtjänsten. Kommunerna betalar hemtjänst-företag för att de ska hjälpa gamla och sjuka människor. Om företagen inte använder alla pengarna som de får så går de med vinst.

Många tror att äldreomsorgen blir sämre när företagen försöker använda mindre pengar. De menar att det till exempel kan bli mindre personal. Därför vill regeringen och andra stoppa vinsterna i vård och omsorg.

Andra säger att företagen måste kunna göra vinster. Annars skulle företagen inte vilja arbeta med vård och omsorg, säger de.

Ordlista

arbetsvillkor -et - = hur det är på jobbet, t ex regler, arbetstider och löner

droppen här: det var droppen = när det hände blev det alldeles för illa

flexib/el -elt -la = möjlig att ändra när det behövs

nätverk -et - = människor som samarbetar för att t ex nå ett mål

omsorg -en de arbetar med omsorg = de arbetar med att ta hand om människor

vinst -en -er företaget går med vinst = företaget tjänar mer pengar än det använder

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

© 2024 Fria.Nu