• Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin möter Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven i dörren under SVT:s val-vaka.
Sesam

Sverige får en ny regering

Sverige kommer att få en ny regering i höst. Troligen kommer Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven att bli statsminister. Miljöpartiet kommer att vara med i regeringen.

I söndags var det val till riksdagen, kommunerna och landstingen. Det parti som fick flest röster var Socialdemokraterna. Därför kommer troligen Socialdemokraternas parti-ledare Stefan Löfven att bli statsminister. Han har sagt att han vill ha med Miljöpartiet i regeringen. Helst vill han ha med ett parti till, för att regeringen ska bli starkare i riksdagen. Men det verkar svårt.

Stefan Löfven vill gärna ha med Centerpartiet och Folkpartiet. De brukar oftast inte samarbeta med Socialdemokraterna, och de sa nej. De tänker samarbeta med de andra i alliansen.

– Vi kommer att sträcka ut handen till alla demokratiska partier, sa Stefan Löfven i tv.

Men det finns ett parti som Stefan Löfven inte kommer att sträcka ut handen till: Sverigedemokraterna. Alla partierna säger att de inte kommer att samarbeta med dem. Men Sverigedemokraterna blev mycket större i det här valet. De fick 13 procent av rösterna och blev tredje största parti. Det betyder att de kan få mycket inflytande om de andra partierna inte kommer överens.

Socialdemokraterna brukar samarbeta med Vänsterpartiet. Stefan Löfven har talat med dem. Men han sa att de inte får vara med i regeringen. Det beror nog på att Vänsterpartiet står långt från allians-partierna. De vill till exempel förbjuda företag att tjäna pengar på skolan och vården. Därför kan det bli svårt att komma överens med de andra om Vänsterpartiet är med i regeringen. Trots allt var Stefan Löfven glad över resultatet.

– Svenska folket har sagt nej till lägre skatter. Svenska folket har sagt nej till att sälja sjukhus och skolor till privata företag. Svenska folket krävde en förändring. Och det kommer att bli en förändring, sa han på partiets val-vaka.

Fakta: 

Valvaka

En valvaka är när man sitter uppe sent och väntar på att få veta resultatet i valet. Partierna brukar ha valvakor. Tv och radio brukar också ha valvakor. Det är program där politiker, journalister och andra pratar om valet medan man väntar på resultatet. Men man kan också ha valvaka hemma – och titta eller lyssna på programmen.

Ordlista

allians -en -er här: en grupp borgerliga partier som nu regerar Sverige tillsammans: Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna

alliansparti -et -er = parti i alliansen

förslag -et - regeringens förslag till riksdagen = något som regeringen vill att riksdagen ska bestämma

sträcka ut handen här: han sträcker ut handen till Centerpartiet = han frågar Centerpartiet om de vill samarbeta med hans parti

troligen han blir troligen statsminister = det verkar som om han blir statsminister

valvak/a -an -or de har valvaka = de är uppe sent och väntar på att få veta hur det gick i valet. En valvaka i radio eller tv är ett program där man pratar mycket om valet medan resultatet blir klart

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Moderater i kamp mot flyktingungdomar

När samhället påstår att du har en annan ålder än du uppger riskerar du att bli polisanmäld av kommunpolitiker. Det är erfarenheten som sjutton flyktingungdomar i Skurups kommun gjort. Nu har tre personer polisanmält kommunledningen för falsk angivelse.

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu