Malin Bergendal

Fördjupning


Val 2014

Sesam

Piratpartiet: ”Utveckling och basinkomst”

Piratpartiet vill ha en politik som tar hänsyn till att arbets-livet förändras.

Folk byter jobb mer än förr. Fler utbildar sig som vuxna. Många vill och behöver kunna jobba på distans.

Därför vill de satsa på infra-struktur, som snabba bredband i alla bostäder och fler och bättre järnvägar. De vill att alla kommuner ska ha fritt trådlöst internet utan censur. De vill också satsa mycket på utbildning och forskning i alla ämnen.

En viktig sak för Piratpartiet är att ändra regler för patent och upphovs-rätt. Sådana regler hindrar utveckling och uppfinningar, säger de. De anser att deras politik kommer att ge samhället bättre ekonomi och fler jobb.

Piratpartiet vill ha enklare regler för småföretag och för arbetslösa som får jobb en kort tid. De vill också att det ska bli lättare för människor från andra länder att komma till Sverige för att arbeta och studera. Den som har tagit examen i Sverige ska lätt kunna stanna kvar och jobba.

Men människor kan göra nytta i samhället även när de inte jobbar, anser Piratpartiet. De vill att arbetslösa ska kunna jobba ideellt utan att förlora a-kassa eller bidrag. De vill även att man ska söka alla sorters bidrag och ersättningar på samma ställe.

Inom tio år vill Piratpartiet att alla ska få en bas-inkomst. Alla människor ska få pengar som de kan leva på. Då kan man ta bort sjukpenning, a-kassa och studiemedel. Med basinkomst kan alla som vill studera, uppfinna, skapa konst, starta företag eller arbeta ideellt. Ingen ska behöva vara rädd att inte kunna försörja sig, säger Piratpartiet.

Fakta: 

Piratpartiet

Partiledare: Anna Troberg

I regeringen nu: Nej

I riksdagen: Nej

I EU-parlamentet: Nej, men år 2010–2014 (i gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen)

Resultat i riksdags-valet 2010: 0,65 procent

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu